Férfi kézilabda Eb – Bravúrok kellenek az olimpiai selejtezőhöz

Wroclaw/Budapest – A magyar válogatottnak – mivel pont nélkül kezdi meg pénteken a középdöntőt – akkor marad reális esélye olimpiai kvalifikációs tornára kijutni a lengyelországi férfi kézilabda Európa-bajnokságról, ha a németek vagy a spanyolok ellen pontot szerez, és legyőzi a svédeket.

A pillanatnyi állás szerint a magyar mellett még az orosz, a macedón, a fehérorosz, a norvég és a svéd válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára még kiadó két helyért. Ebből a hatosból a norvégok kényelmes helyzetben vannak, hiszen a maximális négy pontot viszik magukkal a középdöntőre. Az oroszok két ponttal kezdenek, de ezt a két pontot éppen a magyarok ellen szerezték. A többiek pont nélkül állnak, ám a fehéroroszok és a macedónok még játszanak egymás ellen, így legalább egyikőjüknek biztosan lesz pontja.

A norvégok nagyon-nagyon kedvező helyzete miatt reálisan már csak egy hely kiadó, és ennek eléréséhez a magyaroknak biztosan meg kell előzniük az oroszokat és a svédeket a wroclawi középdöntős csoportban.

Az Eb-n a győztes – francia siker esetén az ezüstérmes – egyenes ágon utazhat a riói olimpiára, nem kell áprilisban selejtezőt vívnia.

Talant Dujshebaev együttese a dánokkal és az oroszokkal közösen csütörtökön átrepült Gdanskból Wroclawba, és délután 4 órakor edz a helyszínen.

A szövetségi kapitány még a dánok elleni simán, 30-22-re elveszített csoportmérkőzés után jelezte: javulni kell a folytatásra, és bízik benne, hogy ez így is lesz. Hozzátette: szeretné azt látni a pályán, amit elképzelt, ám ha ez mégsem sikerülne, akkor az az ő felelőssége, nem a játékosoké.

A Dujshebaev-csapat pénteken a németekkel, kedden a vb-negyedik, az előző Eb-n bronzérmes spanyolokkal, szerdán pedig az olimpiai második svédekkel találkozik.

A magyarok a németekkel 28-szor csaptak össze, és csupán ötször nyertek, 3 döntetlen és 20 vereség mellett. Tétmérkőzésen utoljára a 2011-es svédországi vb-n sikerült őket legyőzni.

A spanyolokkal 34-szer találkoztak, 12-szer győztek, ötször volt döntetlen és 17-szer a spanyolok diadalmaskodtak. Világversenyen utoljára a 2012-es szerbiai Eb-n szereztek pontot a magyarok, míg a 2008-as Eb-n született az utolsó magyar siker ellenük.

A svédekkel 38-szor mérkőztek a magyarok, 17-szer nyertek, háromszor volt döntetlen és 18-szor a skandinávok győztek. Tétmérkőzésen a 2009-es horvátországi vb-n sikerült ellenük utoljára diadalmaskodni.

– MTI –
hirdetés