Férfi kézilabda BL – Több százan köszöntötték a hazatérő veszprémi csapatot

Veszprém – Több százan köszöntötték a hazatérő MVM Veszprém csapatát hétfő este Veszprémben. A kézilabdaklub vasárnap hétméteresekkel 39-38-ra vesztette el a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni döntőjét a lengyel Kielcével szemben.

A szurkolók a veszprémi aréna előtti téren “Ez Veszprém” “Mi vagyunk a legnagyobbak” skandálással túlnyomó részt piros mezbe öltözve fogadták a csapatot.

“Fáj a szívünk. Ez a pillanat ma még talán a szomorúságé, de a jövőben óriási erőt fog adni a csapat számára” – fogalmazott Nagy László, az MVM Veszprém csapatkapitánya. Hozzátette: “igyekszünk jövőre is a döntőbe jutni és elhozni az aranyérmet Veszprémnek”.

Szabó János, a Veszprémi Kézilabdasport Egyesület elnöke megköszönte a szurkolóknak, hogy akár Isztambulba, Kölnbe, Debrecenbe vagy Szegedre is sokan elkísérték a csapatot. Azt mondta, megható volt, hogy a kölni négyes döntőre több ezer magyar drukker érkezett. Kiemelte, ami idén történt a klubbal, az óriási siker volt. “Szinte mindent megnyertünk, nagyon kicsi hiányzott csak” – jegyezte meg.

“Nem szabad sírnunk, fel kell emelni a fejünket, folytatni ott, ahol tegnap abbahagytuk, és szurkolni a további sikerekért” – mondta Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere, miután gratulált a hazatérő játékosoknak.

A 46. percben még kilenc góllal vezető MVM Veszprém drámai végjátékban, hosszabbítás után hétméteres párharcban 39-38-ra veszítette el a BL-döntőt. A vereség után Kálomista Gábor, a veszprémi férfi kézilabdaklubot működtető gazdasági társaság vezérigazgatója lemondott posztjáról.

A Veszprém az elveszített BL-döntő előtt ebben a szezonban megnyerte a magyar bajnokságot, a Magyar Kupát, a magyar szuperkupát, a SEHA Ligát, míg a klub-világbajnokságon második lett.

A Veszprém soha ilyen közel nem állt a BL-sikerhez, 2002-ben és tavaly is a mostaninál sokkal kevesebb esélye volt a végső diadalra. Ugyanakkor a Kielce először volt finalista és rögtön a trónra ült, ráadásul bezsebelte a győztesnek járó 500 ezer eurós díjat is.

Ahogy a távozó Kálomista Gábor jelezte: a klub anyagilag több évre előre stabil lábakon áll, de valami plusz kell még ahhoz, hogy a csúcsra érjen.

A Kielce mestere, Talant Dujshebaev lett a második edző Alfred Gislason után, aki két különböző klubbal nyert BL-t. A volt magyar szövetségi kapitány 2006-ban, 2008-ban és 2009-ben a Ciudad Reallal győzött edzőként, előtte pedig játékosként is volt bajnok (1994, Santader). A szlovén légiós, Uros Zorman negyedik BL-elsőségét söpörte be (előtte 2004: Celje, 2008, 2009: Ciudad Real), míg a német Tobias Reichmann a harmadikat (előtte 2010, 2012: Kiel).

A Veszprémhez hasonlóan a Győr női csapata is büntetőkkel veszítette el az idei BL-döntőt.

– MTI –