Gazdaság

2018.02.27. 15:46

Nosztalgiát és élményt jelent a vidéki turizmus

Hajdú-Bihar - Az egyes településeken másképp nyilvánul meg, mekkora segítséget jelent számukra az, hogy egyre több ember látogatja meg őket.

Hajdú-Bihar - Az egyes településeken másképp nyilvánul meg, mekkora segítséget jelent számukra az, hogy egyre több ember látogatja meg őket.

  • Egyre több helyen jelennek meg a magánszállások, jelenleg a 82 hajdú-bihari település közel fele rendelkezik magánszállásokkal, vendégházakkal, amelyek főként nagyobb városok környékén működnek – mondta el Koroknai Béla, a Falusi Turizmus Hajdú-Bihar Megyei Szövetségének elnöke.
  • Úgy véli, a falusi szálláshelyek nem azért népszerűek, mert olcsóbbak, mint a városiak. Van különbség az árban, viszont a vendégházak képesek ugyanazt a szolgáltatást nyújtani, mint a városi panziók.
  • Sok esetben azok szállnak meg vidéken, akik korábban falun laktak, vagy emlékeznek a nagymamánál töltött falusi nyarakra.
  • A kikapcsolódás így a felnőtteknek nosztalgia, a gyerekeknek pedig élmény: az udvaron játszhatnak, részt vehetnek az állatok ellátásában.
  • A következő években Berettyóújfalu turizmusának megszilárdítása a legfőbb feladat – mondta el érdeklődésünkre Muraközi István polgármester. A vendégéjszakák számából jól látszik, jellemzően az átutazók szállnak meg a városban egy-egy éjszakára. Ezen szeretnének mihamarabb változtatni, így közel 4 milliárd forintot fordítanak a település fejlesztésére, amiből a zsinagógát és a Bihar Múzeumot is felújítják. A fő cél azonban a gyógyvíz egészségügyi célokra való felhasználása. A fürdő nagyon népszerű, az éves látogatottsága meghaladja a százezret is, a vendégek közel fele a határon túlról érkezik.

    A későbbiekben szeretnék, ha a gyógykezelések miatt több látogatójuk lenne, és több időt töltenének náluk. Ennek érdekében a szálláshelyek és az éttermek is folyamatosan fejlődnek. A turizmusban nagy szerepe lesz az épülő két autópályának, ami könnyen megközelíthetővé teszi Berettyóújfalut, illetve a számos kerékpárút miatt a túrázóknak is célpont lehet. A különböző kulturális eseményeknek is nagy szerepe van, amelyek már a környező településeken élőket is a városba csábítják, így ezeket is színvonalasabbá szeretnék tenni.

    Az alapoktól kezdenék

    Egyeken a turizmus még nem a legfejlettebb, Miluczky Attila polgármester úgy fogalmazott, a község egy turisztikai fekete lyuk, mivel a környező településeken sokkal több a látnivaló, így inkább csak átutazók vannak.

    Először a megfelelő infrastruktúrát kell kiépítenünk, hiszen hiába hívjuk ide az embereket, ha csak sáros utcákat és romos házakat tudunk mutatni.”

    Az útjainkat fokozatosan aszfaltozzuk, és amit tudunk, felújítunk. A természeti kincseink több embert is idecsalogatnak: remek halászati és vadászati lehetőségek vannak, emellett a környék madárlesre is alkalmas – részletezte a polgármester. Hozzátette, a község központjában van egy nagy horgásztavuk, ahol naponta 10-15 horgász is megfordul. A jövőben több fejlesztést is terveznek, ezek pedig vonzóbbá teszik a települést.

    Nagyobb a nyugalom

    Nádudvaron is van még hová fejlődni, éppen ezért folyamatosan pályáznak és fejlesztenek városszerte, erre motiválják a helyi vállalkozókat is. Hortobágy és Hajdúszoboszló közelsége kedvező a település számára, amelyet igyekeznek a saját hasznukra is fordítani.

    Marján László, a Polgármesteri Hivatal médiaszervezője válaszában kifejtette, a gyógyvizük éppen olyan, mint Hajdúszoboszlón, így a nagyobb nyugalomra vágyó turisták gyakran választják a nádudvari fürdőt, illetve a világhírű nádudvari fekete kerámia miatt többen ellátogatnak a fazekasműhelyekbe is.

    A nádudvari strand | Fotó: Matey István

    Hortobágy közelsége miatt a természetkedvelők egyik célpontja is a település, ugyanis halászatra és vadászat is ideális. A városban jellemzően 10 fő alatti magánszállások vannak, illetve a kollégiumban és a vadászházban is sokan megfordulnak, leginkább hétvégenként, főleg családok, nyugalomra vágyó párok. A fentiek mellett a hagyományos majális és városnap is rengeteg embert vonz Nád­udvarra, ráadásul az elszármazottak is leginkább akkor látogatnak haza.

    Nem csak erre építenek

    A turizmusnak fontos szerepet szán Nyíracsád, ennek ellenére dr. Nagy János polgármester úgy véli, nem lehet kizárólagosan erre alapozni egy település jövőjét. Fontos az értékek megőrzése, illetve azok felhasználása Nyíracsád gyarapítására, viszont meg kell látniuk benne a fejlesztési lehetőségeket is, hogy ne csak a turistáknak, hanem a befektetőknek is vonzó legyen. Jelenleg éppen egy tájház kialakításán dolgoznak, hogy megőrizzék és bemutassák a helyi értékeket. Az országos kék túra útvonal miatt vendégházat is létrehoztak, mivel sok túrázó vág neki az útnak.

    A polgármester szerint a település megfelelő célpontja lehet a természetjárók, valamint a kulturális és vallási értékek iránt érdeklődőknek is. Nem messze található a gúthi erdő, illetve a rengeteg templom, valamint kulturális program és ünnepség jó alappal szolgál ahhoz, hogy a turizmust felvirágoztassák.


    Szubjektív

    Csend, nyugalom, friss levegő, harmatos fű, mindehhez kakasszó, hápogás, gágogás, no meg házikoszt. Mindezt úgy, mint ha családtag lenne a nyaraló. Szerintem ezt jelenti a falusi kikapcsolódás. Régebben sokszor elgondolkodtam, hogy miért is jönnek, teszem azt, Bárándra nyaralni többen is. Amikor nemhogy ott, de még a közelben is a „nagy semmi” van. Most már drukkolok, hogy ahol még megvan a „nagy semmi”, maradjon is meg sokáig. Kovács Zsolt

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!