Férfi fogamzásgátlás – közelebb mint valaha

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Debrecen – Úgy tűnik, a férfi fogamzásgátlók ideje még nem jött el, de néhány éven belül rátalálhatnak a megoldásra.

Számos fogamzásgátló módszer létezik nők számára, de a férfiaknak egyelőre igencsak korlátozottak a lehetőségeik – olvasható a Wired.com-on. Néhány kísérlet és kutatás elvégzése után itt van a két legkecsegtetőbb kilátás a férfiak nemzőképességének szabályozására.

Az egyik módszer a H2-gamendazole, ami megakadályozza, hogy a spermiumok teljesen kifejlődjenek. A ki nem fejlődött spermiumok így nem is alkalmasak a megtermékenyítésre, hiszen gyakorlatilag nincsenek. Joseph Tash biológus szakterülete az emberi szaporodás és 2001 óta foglalkozik a módszerrel. A kutatás jelenleg az állatkísérleteknél tart, valószínűleg sokat kell még várnunk míg a gamendazole-t a gyógyszertárak polcain láthatjuk.

A másik módszer a JQ1 molekulát alkalmazza. A JQ1 elfeledteti a férfiak testével hogyan termeljen spermát. Korábbi kutatások során hasonló módszert alkalmaztak rákos betegeknél, a testük „elfelejtett” rákos sejteket termelni. Jelenleg a kutatóknak találniuk kell egy olyan verziót a JQ1 molekulából, amik nem járnak furcsa mellékhatásokkal.

HBN