Sport

2016.08.13. 09:31

Rio 2016 - Kapás Boglárka bronzérmes 800 méter gyorson, Ledecky világcsúcsa

Rio de Janeiro - Kapás Boglárka bronzérmet nyert a 800 méteres gyorsúszás pénteki döntőjében a riói olimpián. A számot világcsúccsal az amerikai Katie Ledecky nyerte, aki negyedik diadalát aratta ezen a játékokon.

Rio de Janeiro - Kapás Boglárka bronzérmet nyert a 800 méteres gyorsúszás pénteki döntőjében a riói olimpián. A számot világcsúccsal az amerikai Katie Ledecky nyerte, aki negyedik diadalát aratta ezen a játékokon.

A szám 23 éves magyar Európa-bajnoka az egy nappal korábban úszott országos csúcsából (8:19.43) több mint három másodpercet faragva 8:16.37 perces idővel csapott célba.

Kapás - aki hatalmas országos csúcsot úszott már az elődöntőben is - a harmadik helyen fordult rá az utolsó száz méterre és már biztos volt, hogy közte és a brit Jazz Carlin között dől el a második hely sora. Az utolsó 50-re is a brit fordult rá előbb, s végül elképesztően szoros csatában picivel hamarabb csapott célba.

"Bár csak két tizedre volt az ezüst, de ez most egyáltalán nem érdekel és nem zavar, mert amiért jöttem, azt hazaviszem, és ez fantasztikus érzés. Szeretném megköszönni azoknak, akik ide juttattak, mert ezt nem én nyertem, hanem mi. Leginkább hálát érzek" - nyilatkozta az M4 Sporton Kapás Boglárka. Mint elmondta: az utóbbi időben mindenki maximálisan mellette állt, nagy profizmussal végezték a dolgukat, ő pedig teljes mértékben megbízik a stábban.

Ledecky 8:04.79-es világcsúccsal nyert, közel két másodperccel javította meg januárban elért korábbi rekordját (8:06.68). Ledecky így 200, 400 és 800 méteren is nyert gyorsúszásban, ez korábban kizárólag a szintén amerikai Debbie Meyernek sikerült az olimpiák történetében, ő 1968-ban Mexikóvárosban hajtotta végre ezt a bravúrt. A 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként is győztes, mindössze 19 éves Ledecky Amy Van Dyke (1996, Atlanta) és Missy Franklin (2012, London) után a harmadik amerikai úszónő, aki egy olimpián négy aranyérmet nyert.

Eredmények:

női 800 m gyors, olimpiai bajnok:

Katie Ledecky (Egyesült Államok) 8:04.79 perc - világcsúcs

2. Jazmin Carlin (Nagy-Britannia) 8:16.17

3. KAPÁS BOGLÁRKA 8:16.37

- MTI -


Rio de Janeiro - Magyarország két-két ezüst- és bronzérmet nyert a riói olimpia hetedik, pénteki versenynapján, de így is visszacsúszott a hatodikról a tizedik helyre az éremtáblázaton.


Rio de Janeiro – A riói nyári olimpia magyar érmesei és pontszerzői (az első hat között végzettek).


Rio de Janeiro – Augusztus 5-én kezdődnek Rio de Janeiróban a XXXI. nyári olimpiai játékok. Az ötkarikás versengésen 20 sportágban 160 sportoló képviseli a magyar színeket – az alábbi cikkünkben az olimpiának azokat az eseményeit gyűjtöttük össze, amelyeken magyar indulóval számolhatunk vagy előfordulhat magyar érdekeltség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!