Fenyegetéssel kényszerítette tízéves kislányát az erőszak eltűrésére

Akt.:
Fenyegetéssel kényszerítette tízéves kislányát az erőszak eltűrésére
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Tíz év fegyházbüntetésre ítélte jogerősen a Debreceni Ítélőtábla büntetőtanácsa csütörtökön szexuális erőszak és gyermekpornográfia bűntette miatt azt a férfit, aki tavaly tízéves lányát fenyegetéssel szexuális cselekmények eltűrésére kényszerítette, és arról mobiltelefonjával felvételeket is készített.

A bűncselekmény elkövetése tagadhatatlan volt, a vádlott és védőjének fellebbezése a minősítés megváltoztatására, az elsőfokú ítélet enyhítésére irányult abban a perben, melyben a jogerős döntést csütörtökön hirdette ki a Debreceni Ítélőtábla dr. Ficsór Gabriella vezette tanácsa.

A védő szerint nem bizonyítható, hogy a vádlott, L.F. fenyegetéssel vette volna rá lányát szexuális közeledése eltűrésére. Hangsúlyozta: amikor élettársa, négy gyermekének anyja elköltözött otthonról, a férfi szépen nevelte a gyerekeket, és a sértett volt, aki legjobban ragaszkodott hozzá. A fenyegetésről a feljelentő, a gyermek anyja beszélt vallomásában, aki rossz viszonyban van a vádlottal, és szavahihetősége az eljárás során többször is megkérdőjeleződött.

targyalas2Fotó: Derencsényi István

Az ügyész felidézte, hogy L.F. vallomásában azt mondta, józan állapotában sohasem tette volna azt, amit megtett. A vádlott azzal védekezett, a kislány sajnálta őt és az „anya szerepébe akart lépni”. Csakhogy – hangsúlyozta az ügyész – a pszichológus szakértő kizárta, hogy a tízéves gyermek szexuális indíttatású érzelmeket táplált volna, ellenben a történteket súlyos traumatikus élményként élte meg.

L.F. gyakran ivott és olyankor agresszívvé vált, s az, hogy egyébként jól gondoskodott gyerekeiről, nem zárja ki, hogy az adott szituációban, súlyosan ittasan a bűncselekményt elkövesse.

Az ítélőtábla tanácsa bizonyítottnak látta a fenyegetés megtörténtét, és helybenhagyta az elsőfokú bíróság, a Debreceni Törvényszék ítéletét.

targyalas3Dr. Ficsór Gabriella | Fotó: Derencsényi István

Dr. Ficsór Gabriella indoklásában elmondta: elég bizonyíték volt ahhoz, hogy egyik bírósági eljárás során se kelljen a sértettet meghallgatni, ezzel újabb traumát okozva neki.

A vád

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott egy éve erősen ittas állapotban kiskorú gyermekét szexuális cselekmények eltűrésére kényszerítette, s amikor a lány tiltakozott, apja megfenyegette, hogy meg fogja verni. A vádlott a cselekményről mobiltelefonjával fényképeket is készített. A telefont egy ismerősétől vásárolta, azon beállítva maradt egy többek által használt Google-fiók, így anélkül, hogy a vádlottnak tudomása lett volna róla, az általa készített fényképek automatikusan feltöltődtek a tárhelyre, így derült fény a bűncselekményre.

SzT