Fenséges klasszikusok, három bé előjegyzésben

Kocsis Zoltán vezényel
Kocsis Zoltán vezényel - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – A Nemzeti Filharmonikus Zenekar lép fel október 14-én a Kölcsey Központban.

Ismét nagyszerű programmal, Mozart, Haydn és Beethoven Esz-dúrban komponált alkotásaival érkezik Debrecenbe Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Az együttes rendszeres vendége a Kodály Filharmónia bérletes koncertjeinek, az elmúlt években több különleges programot is hallhatott tőlük a cívisváros közönsége.

Három mű, köztük egy harmadik szimfónia, három bé előjegyzésben, azaz Esz-dúrban, a zenetörténet nagy triászától. Noha ez a hangnem mást jelent Haydnnál, mást Mozartnál és mást Beethovennél, rokon alkotásokról van szó, amelyeket a hangnemhez kapcsolódó karakterek is összekötnek.

Haydn 1788-ban keletkezett szimfóniája után a magyar kürtösök egyik legjobbjától, a zenekar szólamvezető első kürtösének, Gál Lászlónak közreműködésével hallhatjuk Mozart izgalmas versenyművét. A hangszernek Beethoven megkülönböztetett szerepet adott az eredetileg Napóleonnak ajánlott Eroica- szimfóniában is, amely méreteivel, drámaiságával, összetettségével forradalmi újítást hozott a műfaj Haydn utáni történetében. A hősiesség talán legszebb zenei megfogalmazását adó, zenetörténetileg is fordulópontot jelentő négytételes művet 1803–1804 között alkotta meg a szerző.

HBN

 
hirdetés