Fémipariból szakácsiskola

A tiszafüredi városháza; az előtte lévő tér kulturális programok helyszíne is
A tiszafüredi városháza; az előtte lévő tér kulturális programok helyszíne is - © Fotó: Kovács Péter
Tiszafüred – Napelemek elhelyezésére is pályáz a település önkormányzata.

A kiadási és bevételi oldalon egyaránt 4,411 milliárd forint főösszeggel fogadta el a város ez évi költségvetését a tiszafüredi települési önkormányzat képviselő-testülete a napokban megtartott soros ülésén.

A képviselők határoztak arról is, hogy az önkormányzat intézményeivel együtt csatlakozik a Magyar Energia Beszerzési Közösség csoportos közbeszerzéséhez, mégpedig azért, hogy a közvilágítás ellátását is biztosító villamos energiát minél kedvezőbb áron és feltételek mellett szerezhessék be. A testület a 2018. évi költségvetést megalapozóan két rendelet módosításáról döntött.

Március 1-jétől csökkennek az egyéb önkormányzati tulajdonú földterületek kereskedelmi, szolgáltatási és más céllal igénybe vett engedélyköteles használatának egyes díjtételei. Módosul a szociális ellátásokról szóló rendelet is, melynek hatályba lépésével nemcsak a nagycsaládosok, hanem a két gyermeket nevelő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok is részesülnek a családonkénti 5 ezer forint/alkalom összegű utalványtámogatásból évente két alkalommal.

Kötelezik a vállalkozót

Két tiszafüredi közoktatási intézmény átalakítási és felújítási munkálataihoz adta hozzájárulását a képviselő-testület. A Kossuth Lajos Gimnázium villamosenergia-fogyasztásának részbeni kiváltására pályázati forrásból napelemek elhelyezését tervezik. A beruházás várható költsége 35,6 millió forint. A Karcagi Szakképzési Központ Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája autószerelő tanműhelyét pincér és szakács tanműhellyé alakítják át, emellett a fémipari tanműhelyet is felújítják. A beruházás költsége összesen 55 millió forint, a Nemzetgazdasági Minisztérium által biztosított összeg ebből 20 millió forint.

Vissza nem térítendő támogatásra pályázik az önkormányzat a Béke téri I. világháborús emlékmű felújítására. Az igényelt támogatást – 2,5 millió forintot – az emlékpark megújítására, utcabútorok beszerzésére, az emlékmű rekonstrukciójára és megvilágítására kívánják fordítani.

Ujvári Imre polgármester az ülés végén tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy tudnak a felújított tiszavégi utak jelenlegi állapotáról. A hibás útszakaszok kijavítása érdekében érvényesíteni fogják a vállalkozó által vállalt és szerződésben rögzített teljes körű jótállási/garanciális/szavatossági igényeket, s amint az időjárás megfelelő lesz, kötelezik a vállalkozót a hibák mielőbbi elhárítására.

HBN