Nagyvilág

2012.06.13. 07:30

Ciprusi bankokat minősített le a Moody s a görög eurótávozás kockázata miatt

London, 2012. június 12., kedd (MTI) - Ciprusi bankokat minősített le kedden a Moody s Investors Service. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának kedd esti londoni bejelentése szerint a lépés annak megnövekedett kockázatát tükrözi, hogy Görögország távozni kényszerülhet az euróövezetből.

London, 2012. június 12., kedd (MTI) - Ciprusi bankokat minősített le kedden a Moody s Investors Service. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának kedd esti londoni bejelentése szerint a lépés annak megnövekedett kockázatát tükrözi, hogy Görögország távozni kényszerülhet az euróövezetből.A Moody s közölte, hogy a leminősítések a Bank of Cyprus és a Hellenic Bank Ltd. betéti, illetve adóskockázati besorolásait érinti. Az előbbi bank e két osztályzatát a cég az eddigi "B1"-ről "B2"-re, az utóbbi pénzintézet betéti besorolását "Ba3"-ről "B1"-re rontotta.

A Moody s a két ciprusi bankot további osztályzatrontás rövid időn belüli lehetőségére utaló leminősítési felülvizsgálat alá vette.

A hitelminősítő ugyancsak leminősítési felülvizsgálati listára helyezte a Cyprus Popular Bank "B3" betéti és adósosztályzatát.

Indoklásában a cég közölte, hogy jóllehet nem a központi előrejelzési forgatókönyve Görögország euróövezeti tagságának megszűnése, e fejlemény bekövetkeztének kockázatát azonban jelentősnek tartja. A Moody s szerint Görögország euróövezeti távozásának valószínűsége még tovább növekedhet a vasárnapi görög parlamenti választások után.

A hitelminősítő ugyanezzel az indokkal a hónap elején mélyen a spekulatív sávba süllyesztette Görögországra érvényes adósosztályzati országplafonját, amelyet "Caa2" szinten állapított meg. Ez azt jelenti, hogy a Görögországban bejegyzett vállalati adósokat a Moody s ezentúl legfeljebb e súlyos befektetői kockázatokra figyelmeztető besorolási szintre értékelheti.

A Moody s e lépésének rendkívüli jelentőségét az adja, hogy a nemzetközi hitelminősítők az euróövezeti tagországokra - függetlenül ezeknek az országoknak a saját szuverén adósosztályzataitól - gyakorlatszerűen a lehetséges legjobb, "AAA" besorolási országplafont állapítják meg, tekintettel az euróövezeten belüli konvertibilitási korlátozások bevezetésének elenyészően alacsonynak tartott kockázatára.

A Moody s azonban a görög országplafon mélybe süllyesztéséhez fűzött június eleji indoklásában közölte, hogy jelentősnek tartja Görögország euróövezeti távozásának kockázatát, és ha ez bekövetkezik, az komoly veszteségeket okozna a befektetőknek a görög jogszabályok alapján kibocsátott szuverén és vállalati adósságok várható átdenominálása miatt.

A múlt hónapban egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is bejelentette, hogy jóllehet addig az összes euróövezeti tagállamra az "AAA" besorolási országplafont tartotta érvényben, Görögország esetében azonban ezt az osztályzatot mélyen a befektetési ajánlású fokozat alá, "B mínusz"-ra rontotta.

A Fitch ennek indoklásaként közölte, hogy ha Görögország távozik az euróövezetből, és ezt a szuverén vagy a magánszektorbeli adósságok kényszerű átdenominálása követi az új görög fizetőeszközre, azt a cég törlesztésleállási eseménynek tekintené.

A Fitch nem sokkal később, egy külön elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy "tényleges és növekvő" a kockázata Görögország távozásának a valutaunióból.

A ciprusi bankok keddi leminősítésének indoklásában a Moody s kiemelte, hogy az érintett bankok jelentős mértékben ki vannak téve a görög adóskockázatnak. A Cyprus Popular Bank nettó kinnlevőség-portfoliójának például a 42 százaléka görög hitelfelvevőknél van.

A Moody s szerint a görög eurótagság megszűnésének megnövekedett kockázata gyorsuló ütemű betétállomány-kiáramlást okozhat a ciprusi bankok görögországi fiókjaiból, nyomást gyakorolva ezeknek a bankoknak a likviditási helyzetére. A hitelminősítő adatai szerint a ciprusi bankok görög részlegeinek betétállománya az elmúlt 15 hónapban máris 27 százalékkal csökkent, hozzávetőleg ugyanannyival, mint a görög bankrendszer egészének betétállománya.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!