Felvételi számokban

Bartha Elek
Bartha Elek - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Taroltak a gazdaságtudományok és egyre népszerűbb a tanárképzés is a Debreceni Egyetemre felvételizők körében.

A Debreceni Egyetem őrzi vezető helyét az elsőhelyes jelentkezők számában a vidéki intézmények között: 8163 diák jelölte meg első helyen az intézményt. Az országos listán csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem előzi meg a debrecenit, amely ismét maga mögé utasította a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetemet. A cívisvárosba összesen 14 362-en jelentkeztek, ami az országos adatokat tükrözve mindössze fél százalékkal marad el a tavalyi értéktől.

– A képzési területeket tekintve idén a Gazdaságtudományi Kar a legnépszerűbb 2702, majd a Bölcsészettudományi Kar 2640, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar 2303 jelentkezéssel – mondta Bartha Elek rektorhelyettes a szerdai sajtótájékoztatón.

Az állami ösztöndíjas képzések közül az általános orvost választották a legtöbben, 1373-an. Második a gépészmérnöki 527 jelentkezővel, a harmadik helyen pedig a fogorvosi képzés áll, amelyre 525-en nyújtottak be felvételi kérelmet. Növekvő érdeklődés tapasztalható a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar képzései iránt, és jelentősen (22 százalékkal) emelkedett a tanárszakokra jelentkezők száma.

– Ezek az adatok azt mutatják, hogy a biztos szakma vonzza a diákokat. A pedagógus életpályamodell bevezetése, úgy tűnik, népszerűvé tette a tanárképzést – hangsúlyozta Maticsák Sándor, a Tanárképzési Központ főigazgatója.

Ahogyan az előző években is, a magyar-történelem és az angol-történelem szakok a legkedveltebbek, de megnőtt azoknak a száma is, akik informatikatanárok szeretnének lenni, sőt az újonnan induló erkölcs- és etikatanárképzésre is jelentkeztek jónéhányan.

A felvételi eljárás következő fontos dátuma április 28-a lesz, ettől a naptól kezdve nyerhetnek betekintést saját adataikba a jelentkezők az e-felvételi rendszerében. Az általános hiánypótlásra június 16-ig, az egyedi hiánypótlásra felszólító leveleket pedig június 23-ig kapják meg a felvételizők.

– Július 9-ig van arra lehetőség, hogy a felvételizők csatolják a szükséges dokumentumokat, illetve eddig lehet az adatokon vagy a választott szakok sorendjén módosítani. Amennyiben a jelentkező nem pótolja a hiányzó dokumentumokat, akár ki is zárhatják a felvételi eljárásból – hívta fel a figyelmet Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató.

A ponthatárokat július 23-án hirdetik ki, a felvételről szóló értesítést is ezután kezdik kiküldeni a továbbtanulóknak az intézmények. Jogorvoslatra ezt követően, augusztus 24-ig van lehetőség.

– unideb.hu –
hirdetés