Felvételi: kipihenten, jóllakottan!

Mint minden évben, az idén is először a 6 és 8 osztályos gimnáziumi képzésre jelentkezők írják meg a felvételi feladatlapokat pénteken.

Szombaton a nyolcadikosok folytatják, majd február 20-án kezdetét veszi az általános felvételi eljárás.

Csak egyszer 

Miskolcon már harmadik éve írnak a jelentkezők központi írásbelit, aminek az a legfőbb célja, hogy a diákoknak csak egyszer kelljen a feladatokat megoldaniuk, akárhány középiskolába jelentkeznek is. A jelentkezési lapot ugyanis számtalan helyre be lehet adni, de nem érdemes túl sok iskolát megjelölni – hívta föl a figyelmet Kígyóssy Zsolt, a miskolci önkormányzat vezető főtanácsosa.

 Az elmúlt évekre az volt a jellemző, hogy átlagosan 5 helyre jelentkeztek a tanulók. A folytatás igen változatos: van olyan iskola, amely megelégszik az írásbeli eredményével, máshol még szóbeli vizsgákat kell tenni, a valamely tagozatra vagy szakra jelentkezőkre pedig még vár a szakmai felvételi. 

Javítókulcs a neten 

A központi írásbelin a diákok egy magyar és egy matematika- feladatlapot töltenek ki, melyek elsősorban a tanulók képességeit mérik: logikáját, szókincsét, szövegértését, kreativitását.  Erre a felvételi előkészítőkön készülhettek föl a jelentkezők, de az előző évek tesztjeit is megtalálhatták az Oktatási Minisztérium honlapján. (www.om.hu). Az írásbeli után egy-két órával az idei feladatsorokat és javítókulcsait is ugyanitt olvashatók.

Az írásbeli eredményéről február 10-ig kapnak értesítést a diákok, február 17-ig pedig be kell adniuk a jelentkezési lapjaikat.

Kígyóssy Zsolt azt tanácsolja a felvételiző diákoknak, hogy kipihenten, jóllakottan és szülői kísérettel érkezzenek a megméretésre! Az előző éjszakát nem érdemes végigtanulni, hisz a tesztlapok nem a lexikális tudást mérik.

KHE