Magyarország

2016.09.22. 18:16

Eduline: Egyetemi szakok szűnnek meg

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A keresztféléves képzésre jelentkezők választhatnak utoljára sok megszűnő alapszak közül.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A keresztféléves képzésre jelentkezők választhatnak utoljára sok megszűnő alapszak közül.

Állattenyésztő mérnöki, andragógia, gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés, had- és biztonságtechnikai mérnöki, gyártásvezető, kerámiatervezés, képi ábrázolás – csak néhány kiragadott példa azon egyetemi szakok közül, amelyeket a 2017-ben induló tanévben megszüntet az oktatásirányítás – tette közé a sokakat talán váratlanul érő hírt az Eduline.

Tucatszámra

Több mint harminc képzés szerepel a megszüntetendők listáján. Van olyan alapkézési szak (a történelem régészet szakirányon), ami a 2017. évi keresztféléves képzésben hirdethető utoljára, ezt követően a szakirány csak önállóan, régészetként indulhat. Az ének-zene szak például zenekultúrára módosul, az orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus szak pedig orvosi diagnosztikai analitikusra módosul. Felszámolják egyebek mellett azt a társadalmi tudományok szakot is, amelynek bezárását két éve még tüntetéssel akadályozták meg az ELTE diákjai.

Kiharcolták

A keresztféléves képzésre jelentkezők választhatnak utoljára több tucat megszűnő alapszak közül. Az Eduline információi szerint számos olyan képzés is eltűnik, amelyekért pár éve még utcára vonultak a hallgatók. Az egyeztetések oda vezettek, hogy akkor az oktatásirányítás engedett, és több szak kivezetését a 2017 szeptemberében kezdődő tanévre halasztották. A jövőre megszüntetendő szakok között olyanok is vannak, amelyek az elmúlt években igencsak népszerűek voltak. Ilyen a kereskedelmi és iparkamara elnöke, Parragh László által csak tücsökszaknak nevezett andragógia, ami egy ideig a bölcsészettudományi terület nagy sztárja volt. Szintén közkedvelt szak volt a fiatalok körében a társadalmi tudományok vagy a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki képzés, amelyek most ugyancsak ott szerepelnek a megszüntetendő egyetemi szakok listáján – írja az Eduline. Az országos hírek kapcsán kíváncsiak voltunk arra, hogy a Debreceni Egyetem mennyi szakot érint a jövő szeptemberi megszüntetés, de eddig még nem kaptunk választ.

A részletes lista az Eduline honlapján olvasható.

HBN


Debrecen - Megduplázódott a roma fiatalok száma a hazai felsőoktatásban az utóbbi években - mondta a miniszter.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!