Felújították Szabó Magda bútorait

Felújították Szabó Magda bútorait
Felújították Szabó Magda bútorait - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – A nevezetes darabok egy nagyobb kiállításon fogják megidézni a 2007-ben elhunyt Kossuth-díjas írónő mindennapjainak légkörét – derült ki a Tiszántúli Református Egyházkerület minapi híradásából.

Szabó Magdának 2014 tavaszán szinte a teljes hagyatéka a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumába került, azzal a céllal, hogy megállapodás szerint a gimnázium területén egy nagyobb kiállítóhely létesüljön. A napokban restaurálták a bútordarabokat: szekrények, tálalók, szalongarnitúra, öltözködő asztal és még sorolhatnánk, mi minden újult meg a Nemzeti Kulturális Alap által is támogatott munkálatok segítségével.

Harmonikus szobabelső a cél

Szinte stílusosan, ahogy a görög mitológiában Zeusz testvérei is fordított sorrendben jutottak újra a felszínre Kronosz gyomrából, most itt is először a később érkezett bútorok kerültek Eredics György műhelyébe, majd a Dóczy Gimnázium Szabó Magda Emlékszobájában már eddig látott bútorok is megújultak – olvasható az egyházkerületi közleményben. Eredics György minden kárpitot azonosra cserélt: a cél a harmonikus szobabelső kialakítása a létesítendő kiállítóhelyen. A szuvas, vagy korábban rosszul javított bútoroknak a helyreállítása is megtörtént, a fa erezetét is visszavarázsolták a gondos kezek.

A híradás szerint az írónő 100. születésnapjára készülve fognak a ma még különálló darabok kerek egésszé összeállni, hogy a múzeumpedagógia segítségével mélyreható élményben legyen része a diákoknak is, és a kiállítóhelyet felkereső érdeklődők is megérezzék: Szabó Magda a mindennapjait ezek között a bútorok közt élte, sőt a múltjának a lenyomatát őrzik talán gyerekkoráig visszanyúlva…

HBN