Helyi közélet

2013.09.11. 12:47

Kódvezérelt városnézés

Debrecen - Ha nem tudja, hogy mi a Táncosnő és a Debreceni Vénusz története, önt is érdekelheti.

Debrecen - Ha nem tudja, hogy mi a Táncosnő és a Debreceni Vénusz története, önt is érdekelheti.

Újítással rukkolt elő a Méliusz Juhász Péter Könyvtár és Debrecen önkormányzata a Virágkarneválra, melyről a programfolyam sokszínűsége okán méltatlanul kevés szó esett, pedig jelentősége túlmutat a „virágos héten”.

Talán olvasóink közül néhányan már felfigyeltek középületeinken, köztereinken, egy-egy szobron az odakerült négyzet alakú táblácskákra a "krikszkrakszokkal". Ezek azok a bizonyos qr-kódok, melyekkel már a Naplóban is találkozhattak. Lényegük, hogy az arra alkalmas, internet hozzáféréssel és megfelelő programmal ellátott okostelefonok ezeket a kódokat beolvasva az embert egy honlapra irányítják bővebb információkért.

Esetünkben ez a civiskultura.hu, melynek alkotói azt a nemes feladatot vállalták magukra, hogy a megyeszékhely legfontosabb épületeit, szobrait, köztereit és egyéb látnivalóit veszik lajstromba és mutatják be az érdeklődőknek. A honlap bevezetőjéből kiderül, a nevezetességekről szóló információk a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban található Helyismereti Gyűjtemény és Fotótár anyagából kerültek feltöltésre.

Interaktív térkép

A honlap azonban még ennél is többet ad nemcsak a turistáknak, de akár a debreceni embereknek is, akik szeretnék jobban megismerni városukat. A látványosságokhoz rövid történeteket rendel, illetve egy interaktív térkép segítségével jelzi, hol is találhatjuk a következő érdekességet a közelünkben, s a kör akár 5 kilométerig is bővíthető. A honlap egyébként nem a ma megszokott, minden extrával felcsicsázott „megabájtrabló”, hanem egy egyszerű és jól áttekinthető weboldal, ami persze még szorul némi fejlesztésre. A látványosságokhoz rendelt fotók ugyanis sokszor nem a legjobb minőségűek, sőt az is előfordul, hogy hiányoznak. Így aztán csak a leírásból következtethet az oldalt otthonról felkereső, hogy mely szobrok is a Déri téren a Táncosnő és a Debreceni Vénusz elnevezésűek, melyek eredetijét Medgyessy Ferenc készítette, s halálának 100. évfordulóján állították a mostani helyükre az életnagyságú bronz másukat.

A honlap dicséretére válik azonban, hogy nincsenek rajta reklámok, bízzunk benne, hogy ezt a jó szokásukat megtartják az üzemeltetők. Ahogyan a táblácskákat is szaporítják majd városszerte, mert egyelőre a legtöbb még mindig csak a virágkarnevál útvonalán található.

HBN-FÁ

Mit, mennyit?

33 épületet ismerhetünk meg.

29 szoborról kaphatunk bővebb információt.

22 műemlék szerepel a lajstromban.

8 közterületet is bemutatnak.

7 dombormű ismertetője is elolvasható.

6 templom is bekerült a listába.

5 további kulturális értékről tudhatunk meg bővebbet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában