Felújították a hajléktalanok éjjeli menedékét és ápoló otthonát Pécsett

Felújították a hajléktalanok éjjeli menedékhelyét Pécsett.

A hajléktalan-ellátással foglalkozó TÁMASZ Alapítvány még 2008-ban nyújtott be pályázatot az egykori munkásőr-laktanya felújítására, az elnyert támogatás birtokában idén tavasszal kezdődhetett a munka, amelynek keretében a hajléktalanok ápolási otthonát is renoválták – közölte a Független Hírügynökséggel az alapítvány.

A férfiak éjjeli menedékhelye 70 főnek ad szálláslehetőséget Pécsett. Már több mint másfél évtizede működik az egykori munkásőr-laktanyában, amelynek épülete az elmúlt években nem esett át nagyobb felújításokon, és elhasználódott.

A TÁMASZ Alapítvány 2008-ban nyújtott be pályázatot a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program “Bentlakásos intézmények korszerűsítése” pályázati kiírás részeként. A pályázat sikeres volt, az Alapítvány 148 809 172 Ft támogatást nyert el az épületek felújítására. A felújítás 2010. február 1-jén kezdődött és 2010 szeptemberében a hajléktalanok már birtokba is vehették az épületeket.

Felújították a hajléktalanok ápoló otthonát is

Felújították a hajléktalanok ápoló otthonát is. Ez 50 otthontalannak nyújt lehetőséget arra, hogy betegségük után ne az utcán, hanem az otthonban lábadozzanak. Az ápoló otthon épülete nem csak elöregedése, de belső kialakítása miatt is nehézkesen töltötte be funkcióját. Az ápolási épület felújítása ugyancsak az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával történt meg, a fent említett összeg keretén belül.

Az összesen 160 millió forintos beruházással a pécsi nem csak az egyik legösszetettebb, hanem egyben az egyik legmodernebb hajléktalan-ellátó rendszer lett Magyarországon. Az éjjeli menedékhelyen és az ápoló otthonon kívül népkonyha és nappali melegedő fogadja a hajléktalanokat. Tavaly összesen 1056 otthontalan ember vette igénybe a TÁMASZ Alapítvány szolgáltatásait.

– Független Hírügynökség –