Helyi közélet

2009.01.09. 17:41

Hajdú-Bihar:577 millió már ugrott!

<p>Debrecen - Nyolc hónap alatt több, mint 14 ezer közigazgatási bírságot szabtak ki megyénk útjain.</p>

Már 577 millió forint összegű közigazgatási bírságot postázott a rendőrség Hajdú-Biharban elkövetett KRESZ-szabályszegések miatt. Mellbevágó, hiszen ezt a büntetésfajtát csak tavaly májusban vezették be, azaz a bő fél milliárd 8 hónap alatt jött össze. Hát ha még hozzátesszük, hogy 280 millió forint már be is folyt a költségvetésbe!

Reményi Lászlótól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Alosztályának vezetőjétől (ők az eljárók az Észak-Alföldön) megtudtuk: a 14 ezer 229 csekk zömét – 12 ezer 524-et – sebességtúllépés miatt küldték ki. Májusban az állami közútkezelő, illetve a debreceni önkormányzat részéről úgy nyilatkoztak, a szigor miatt felülvizsgálják a sebességkorlátozásokat, és ahol az nem feltétlenül szükséges, megengedőbbek lesznek. Előbbinél már elkészültek a munkával.

Ennek köszönhetően például a 33-as főút hortobágyi részén megszüntették a sokakat irritáló 60-as korlátozást, illetve a 47-es és a 35-ös főútvonal debreceni ki- és bevezető szakaszán – azaz a Böszörményi és a Mikepércsi utakon – emelték a sebességhatárt.

 

Van, ahol kész, van, ahol nem

Sebességhatárok: az állami közútkezelő ahol lehet nem korlátoz, inkább figyelmeztet.

A közelmúltban hat közvetlen ismerősöm, és további néhány vevőm elmondása szerint, a rendőrség viszonylag nem túl súlyos szabálysértések miatt 30 ezertől 90 ezer forintig küldött ki bírságolási határozatot. Kissé hitetlenkedve hallgattam, mígnem karácsony előtt két nappal a Jézuska nekem is hozott egy 30 ezrest, mivel a Kartács utcán a 30-as táblánál 46-tal „száguldoztam” – írta Fispán Géza Agóra-levelezőnk, aki szerint azért sincs semmi értelme a Kartács utcai korlátozásnak, mert az úttest egyik oldala csupa erdő. Félegyháziné Ildikó hasonlóan járt, ő októberben a Komlóssy utcai 30-as táblánál haladt 52 kilométeres sebességgel – a 60 ezer forintos csekket karácsony előtt kapta kézhez. „Van olyan, ahol egyszerűen nem lehet betartani a sebességkorlátozást és van olyan, ahol idióta kinn maradt táblák vannak. Valami összefogás kellene, mert ennek nem lesz jó vége!” – háborgott.

A sebességkorlátozások felülvizsgálatát már elkezdtük a város 800 kilométernyi szilárd burkolatú útján, de a keleti, nyugati és északi részekkel csak az év második felében végzünk – mondta érdeklődésére a debreceni önkormányzat városüzemeltetési osztályvezetője, Gábor Zsombor. Eredményekről – e tekintetben – nem tudott beszámolni.

– A közlekedők olykor azt látják, az út készen van, mégis korlátozás van érvényben. De nem arról van szó, hogy ezeket a táblákat ott felejtették – hangsúlyozta Vámosi Attila, a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának szóvivője – hanem az aszfaltozás már megtörtént, de a további munkálatok, így a padkarendezés vagy a burkolatjelfestés még nem. Márpedig a munkaterület műszaki átadása-visszavétele csak azután lehetséges a kivitelező cégtől, hogy az már minden vállalását elvégezte – oszlatta a félreértéseket Vámosi Attila. A megyei közútkezelőnél már régen végeztek a felülvizsgálattal. A lényeg: ahol lehet, nem korlátozzák a közlekedőket, inkább veszélyekre figyelmeztető táblákat helyeztek ki.

"Harminccal képtelenség”

A Hajdú Online-on is többen hozzászóltak a témához: fiatalbea szerint értelmetlenek a 30-as táblák a Budai Nagy Antal és a Hétvezér utcákon. Cseréljék már ki 50-es táblákra legalább, jó úton képtelenség harmiccal haladni – írta. SPKR bejegyzése: „A 30-as tábla végig a Budain egy vicc. Értelme semmi, mivel az út most már évek óta jó. A kis utcákból a keresztirányú forgalom se indokolja ezt.” Smchr a Diószegi utat hozta fel, úgy véli, megcsinálták az utat, a sok 30-as táblát meg úgy ott hagyták, mint… A 48-as főúttal hasonló a problémája: „Megcsinálja az utat, kinn hagyja a 60-as táblát. Aztán f****n az ember, hogy valami rendőr mikor traffizza le.”

 

 

-RaL-

Olvassa el az előzményt is:
Értelmetlen sebességkorlátozások
Történt már Önnel is hasonló? Írja meg nekünk történetét a fórumban, vagy e-mailben: [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában