Felújítják az 1-es villamos pályáját, gyorsabbak lesznek a szerelvények

Akt.:
Felújítják az 1-es villamos pályáját, gyorsabbak lesznek a szerelvények
© Fotó: Matey István
Debrecen – A felújítás után sokkal gyorsabban utazhatunk az 1-es villamossal.

Újabb rekonstrukciós munkákat végeztet a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. az 1-es villamos vonal elhasználódott pályaszakaszain. A hétfőn kezdődő és várhatóan három hétig tartó munka során a villamospálya mentén helyenként forgalomkorlátozásra kell számítani, az 1-es villamos helyett pedig autóbuszok közlekednek. A vonalon a Péterfia utcán, a Bem térnél, a Simonyi út – Nagyerdei körút kereszteződésben, valamint a Nagyerdei körúton fognak dolgozni.

Új utakon az autósok

A munkák idején a Simonyi út és a Nagyerdei körút kereszteződését részlegesen lezárják, a villamospályán egyik irányból sem lehet majd áthajtani. A Simonyi úton a két irányú közúti közlekedés kétszer egy sávra szűkül össze, az autók a villamospálya jobb oldalán haladhatnak. A Pálma előtti forgalmi sávot lezárja a kivitelező. A Nagyerdei körút, Egyetem tér és Simonyi út közötti szakaszáról egyik irányban sem lehet majd kihajtani a Simonyi útra. A Simonyi útról az egyetem irányába tilos lesz a balra kanyarodás, innen csak egyenesen és jobbra lehet haladni. A Nagyerdei körút, Kardos Albert utca és Simonyi út közötti szakaszáról megtiltják az egyenesen tovább haladást a Nagyerdei körúton. Ebből az irányból kizárólag jobbra és balra lesz lehetséges a továbbhaladás. Az 1-es villamos egyéb szakaszain útszűkületre és sebességkorlátozásra kell számítani.


vill2

Fotó: Matey István


Villamospótló autóbuszok

A Nagyállomás és a Hunyadi János utca között az utasok a 2-es villamost vehetik igénybe. A villamospótló autóbuszokra a Hunyadi János utca elnevezésű megállóhelyen lehet átszállni. A változásokat ismertető Miklós István, a DKV forgalmi igazgatója hangsúlyozta, hogy az utazás megkezdésekor érvényesített vonaljegy az átszállás után is érvényes marad, de azt mindkét járművön érvényesíteni kell. A jegyet meg kell fordítani és fejjel lefelé is kilyukasztani. A 2-es villamos ebben az időszakban reggel gyakrabban fog járni és a villamospótló autóbuszoknak be kell várniuk a CAF-okkal érkezőket.

Teljes átépítés?

Nagy Attila a DKV Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: a Nagyerdő felé húzódó pálya teljes körű újjáépítésére is szükség lenne, ez azonban milliárdokba kerülne, melyre egyelőre nincs pénz. A pályafelújítást követően viszont ott ahol most csak 10 kilométer/órával mennek a villamosok, 20-ra, 30-ra növekszik a sebesség – ígérte a cégvezető.

HBN-OCs


A pótló buszok útvonala és megállói

A villamospótló autóbuszok a következő útvonalon közlekednek: Hunyadi János utca – Bethlen utca – Honvéd utca – Péterfia utca – Bem tér – Simonyi út – Nagyerdei körút – Ady Endre út – Nagyerdei körút – Egyetem tér – Egyetem sugárút – Füredi út – Bem tér – Péterfia utca – Hunyadi János utca.

A villamospótló autóbuszok megállóhelyei: a Hunyadi utcán a Kölcsey Központnál; a Péterfia utcán (az Eötvös utcánál ideiglenes megállóhelyet alakítanak ki); a Bem tér – Füredi út kereszteződése után, a Weszprémy utcai ideiglenes megállóban, a Nagyerdei körúton (az eredeti megállóhely előtt, a parkolósáv végénél); az Aquaticumnál (ideiglenes megállóban az Ady Endre út elején); a klinikáknál; az egyetemi villamos megállóban; az Egyetem téri buszmegállóban; a Nagy Lajos király téren; a Bem téren; a Honvéd utcai ideiglenes megállóban (a Hadkiegészítő Parancsnokság előtt) és végül a Kölcsey Központnál.


A 23-as busz terelése

A Simonyi út – Nagyerdei körút kereszteződésben végzett munkák ideje alatt a 23Y-os autóbuszok terelőútvonalon közlekednek. A Vámospércsi úti forduló irányába előbb az eredeti útvonal mennek, majd a Dóczy József utca, Egyetem tér, Nagyerdei körút, Hadházi út útvonalon járnak, végül visszatérnek az eredeti útvonalukra. A Doberdó utca irányába az eredeti útvonal után a Kassai út, Baksay Sándor utca, Hadházi út, Nagyerdei körút, Egyetem tér felé mennek, aztán szintén visszatérnek az eredeti útvonalra. Az autóbuszok a terelőútvonalon a klinikák megállóhelyen megállnak.