Felújítják a gyulai derékvárat

Gyula – A jövő héten kezdődnek a gyulai derékvár felújítási, állagmegóvási munkái – jelentette be Kónya István (Fidesz-KDNP) alpolgármester a helyszínen pénteken tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta, a beruházást a gyulai vár mint műemlék tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felügyeli, a munkálatok körülbelül 12 millió forintból, a szerződés szerint 90 nap alatt valósulnak meg. Önkormányzati forrást a kivitelezés nem igényel.

Béres István főépítész kifejtette, mivel a gyulai egy téglavár és a középkorban a derékvár is téglából épült, a felújítást is nagyméretű, bontott téglákból végzik el, ám ennek a tartóssága nem “örök életű”. Az önkormányzat a ’90-es években saját forrásból már végrehajtott egy derékvár-felújítást – emlékeztetett.

A mai napig fennmaradt gyulai belső vár körül téglából egy négybástyás derékvár épült a 16. században, amit egy ötbástyás palánkkal kerítették körbe. A külső palánkvár déli részéhez később a lovasság elhelyezésére egy négybástyás huszárvárat is toldottak.

Kónya István felidézte, 2005-ben 600 millió forintot fordítottak a vár belső kiállítótereinek fejlesztésére. 2015-ben pedig 12 millió forint saját forrásból a belső várudvart és a gyilokjárót restaurálták.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, a jelenlegi állagmegóvási munka nem része a Szigeterőd-projektnek, ám az önkormányzat – annak részeként – a közeljövőben tervezi a vár kiállításának a megújítását.

A Szigeterőd-projekt a gyulai vár palánkerődítéseinek turisztikai célú rekonstrukcióját jelenti.

– MTI –