Felújítás a Keleti-főcsatornánál

Felújítás a Keleti-főcsatornánál
© Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Több mint 3 milliárd forintos támogatást nyert el a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság az üzemeltetésébe tartozó Keleti-főcsatorna műtárgyainak felújítására az Országos Vízügyi Főigazgatóság konzorciumi partnereként. A kivitelezési munkálatokat szakaszosan végzik, a beruházást a tervek szerint 2019. április 18-ig fejezik be.

A vízszint szabályozása miatt új műtárgyat épít Hajdúszoboszlónál az Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság, mivel jelenleg egységes vízszintszabályozás csak Balmazújváros és Bakonszeg között van. Ez azonban nem elég arra, hogy a főcsatorna elsődleges célját, a mezőgazdasági vízigényt kiszolgálja.

Elkezdődtek a munkák

A több mint 3 milliárdos projekt keretében kikotorják a Keleti-főcsatorna torkolati szakaszát, hordalék és uszadékterelőt építenek a tiszai torkolatnál, felújítják a tiszavasvári beeresztőzsilipet, illetve a balmazújvárosi bukó gépeit. Ezen felül pedig új műtárgyat építenek Hajdúszoboszlónál, Bakonszegnél pedig új vízleadó zsilipet készítenek, valamint felújítják a K-VII-Kösely vízleadó útvonalát.

zsilip2Fotó: Derencsényi István

Az új műtárgy 50 méter hosszú lesz, a vízszint szabályozás eredményeként pedig 0,5-1 méter közötti szintkülönbség alakulhat ki, emiatt egy halátjárót is ki kell alakítani. A munkálatokat már elkezdték, az aljzatbeton elkészült, a falakat most öntik. A korábbi műtárgyat, amelyet a helyiek gyalogos hídként használtak, a későbbiekben elbontják.

HBN