Feltételezett Moszad-ügynököt tartóztattak le Lengyelországban

A lengyel hatóságok letartóztatták az izraeli hírszerzés, a Moszad egyik feltételezett ügynökét, aki állítólag részt vett a januári dubai merényletben – közölte a német ügyészség szombaton. Dubai rendőrsége szerint a Moszad emberei gyilkolták meg januárban a Hamász palesztin szervezet katonai szárnyának alapítóját, akinek holttestét az arab állam egyik hotelszobájában találták meg.

A férfit Varsóban tartoztatták le a lengyel hatóságok. A gyanú szerint részt vett egy német útlevél illegális megszerzésében – közölte a német szövetségi ügyészség szóvivője, megerősítve a Der Spiegel című német lap információit. A német hetilap következő, hétfőn megjelenő számában azt írja majd, hogy a varsói repülőtéren letartóztattak egy Uri Brodsky néven azonosított férfit, aki a gyanú szerint német útlevelet szerzett a Hamász-parancsnokot meggyilkoló csoport egyik tagjának.

A lap úgy tudja, hogy a férfit “június elején” tartóztatták le, amikor megérkezett a repülőtérre. A német ügyészség szóvivője elmondta: a lengyel hatóságok döntésén múlik, hogy kiadják-e a gyanúsítottat Németországnak.

Mahmud al-Mabhuh palesztin vezető holttestét január 20-án találták meg Dubaiban, szállodai szobájában. A dubai rendőrfőkapitány az eset után azt mondta, hogy szerintük az izraeli hírszerzés, a Moszad áll a merénylet mögött. Az arab állam nyilvánosságra hozta több biztonsági és térfigyelő kamera felvételét, amelyeken szerintük a merénylők láthatóak.

A dubai hatóságok 26 embert hoztak kapcsolatba a merénylettel, akik mind hamis útlevelekkel érkeztek az országba. A dubai rendőrség közlése szerint 12 brit, hat ír, négy francia, három ausztrál és egy német útlevelet használtak fel a merénylethez.További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek