Feltehetőleg világháborús katonák maradványai kerültek elő az Újpesti piacnál

Budapest – Vélhetően második világháborús katonák maradványai kerültek elő a fővárosban, az Újpesti piac építkezési munkálatai során.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI megkeresésére hétfőn közölte: a múlt hétvégén érkezett bejelentés arról, hogy az István úton vélhetőleg emberi csontokat találtak.

A csontok eredetének tisztázása érdekében a rendőrség helyszíni halottszemlét tartott, amelynek során megállapították, hogy csontok háborús eredetűek, így a helyszínt átadták a Honvédelmi Minisztérium (HM) Kegyeleti Csoportjának – tették hozzá.

A HM az MTI megkeresésére azt közölte: szakértőik hétfőn megkezdték a helyszíni vizsgálatokat. Az elsődleges információk szerint feltehetően több egykori szovjet katona maradványai kerültek elő. További részleteket egyelőre nem közölt a tárca. A vizsgálatok nagyjából egy hétig tarthatnak.

Újpest honlapján azt írták: az Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft. pénteken tett bejelentést az Újpesti Rendőrségen, amely szerint emberi maradványokat találtak az építkezés során. A kivitelező tájékoztatása szerint a távhővezeték nyomvonalán feltehetően emberi csontot, ruhamaradványt, valamint egy katonai kulacsot találtak.

Wintermantel Zsolt, a kerület fideszes polgármestere Facebook-oldalán azt írta, hogy egyes források szerint a szovjetek géppuskafészket telepítettek a főplébánia tornyába a második világháborúban.

– MTI –