Feltárul a múzeumok mélye

Feltárul a múzeumok mélye
Múzeumok éjszakája: a múlt tárgyai a jelen élményeivé válnak.

Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakáján, immáron nyolcadik éve rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, melynek látogatottsága évről évre bővül. Az idén június 19-én tartják, és minden látogató számára felejthetetlen élményeket ígér. A múzeumok az idén is nagyszabású, érdekes, elbűvölő, és minden korosztály számára izgalmas tárlatokkal és programokkal várják az érdeklődőket. Ahogyan mondani szokás: „ezen a különleges éjszakán feltárul a múzeumok mélye”.

A szenzációs agyagmaszk

A Déri Múzeumban megtekinthető lesz egy 5500 éves, rézkori agyagmaszk, melyet a mai napig igazi régészeti szenzációként tartanak számon, mivel ebből a korszakból ez az egy maszk került elő mindeddig. A múzeum dolgozói készítettek egy filmet, mely bemutatja azt az áldozati szertartást, melyen ezt az álarcot is használták – derült ki a keddi sajtótájékoztatón.

Ezen az éjszakán lesz utoljára megtekinthető a „Tengerre Magyar” – Fiume magyar emlékezete című kiállítás, melyen a gyűjtő, Skultéty Csaba és a tárlat kurátora, Benkő Andrea kíséri végig az érdeklődőket, bemutatva a Szent Korona gyöngyének gazdaságát és hagyományait. E tárlattal kapcsolatosan előadást tart dr. Barta Róbert, majd Krepeszki Róbert. Fellép többek között a Hajdú Táncegyüttes, a Perro Negro, a Hangtapasz zenekar, Béke Csaba lantművész, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola táncosai, és a Szárnyas Sárkányok társulata. Vranyecz Artúr társulata felolvasóestet tart William Shakespeare Szentivánéji álom című művéből, valamint megtekinthető lesz a commedia dell’ arte irodalom egyik klasszikus gyöngyszeme is, a Soltis Lajos Színház tagjainak előadásában. Természetesen a gyermekeknek is kedveskednek. Számukra múzeumpeadagógiai foglalkozást szerveztek, melyen a gyerekek két témában alkothatnak, és megfejthetik a keleti kiállítás rejtélyét.

Cserépbárány és Kuttya

A Debreceni Református Kollégium Múzeumában a szervezők szintén különleges látnivalókkal várják az érdeklődőket. Megtekinthető lesz Ignácz Rózsa emlékkiállítása, Kocsis István Tamás fotókiállítása: El Camino – egy zarándokút képei. Zenés tárlatvezetést tartanak a Kántus kíséretében, az Oratóriumban nagyszabású orgonakoncert lesz, valamint az idén a könnyűzene rajongóinak is kedveskednek a Kuttya Zenekar és Dr. Valter Blues Társasága koncertjével.

A Gyermeksarokban lehetőségük lesz a gyerekeknek cserépbárányt készíteni, majd később különböző művészi grafikai technikákat próbálhatnak ki debreceni képzőművészekkel. Mindezeken felül további változatos programok várhatóak minden korosztály számára.

Gauguin fekete sertései

A Modemben minden eddiginél izgalmasabb és érdekesebb programokkal várják a látogatókat: a rendhagyó tárlatvezetések, koncertek, az épületvetítés és máglyagyújtás mellett különleges előadások, stíluskeverések, szövegszínház és persze gyerekprogramok szerepelnek a kínálatban. Az idén először már a Baltazár téri LED-fal is „bekapcsolódik” a rendezvénybe.

Az éjszaka műtárgya pedig egy igazi kuriózum: Paul Gauguin Fekete sertések című munkája a harmadik emeleten látható délután 3 órától hajnalig.

Megtekinthető többek között A másik Csinszka – Márffy Ödön múzsája, A létezés ritmusa: Reigl Judit életmű-kiállítása, és Berszán Zsolt művei: Genezis-projekt.

A Múzeumok éjszakája programsorozat célja évről évre közelebbről bemutatni a történelem, a népművészet, a képzőművészet kincseit. Az év leghosszabb éjszakáján a múlt tárgyai a jelen élményeivé válnak. HBN