Feltartóztatták a Gázába tartó Rachel Corrie segélyhajót

Izraeli katonai alakulatok vették körbe a Gáza-övezetbe tartó Rachel Corrie segélyszállító hajót – közölte szombat reggel az AFP francia hírügynökséggel Amjad al-Shawa, a hajót fogadó bizottság szóvivője.

Mint mondta, a járművet 30-35 tengeri mérfölddel a partok előtt tartóztatták fel az izraeli haditengerészet egységei, meggátolva, hogy elérje a Gáza-övezetet. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint nincs információjuk arról, hogy egységeik átvették volna az irányítást a hajón.

“Számos izraeli hajó vette körbe Gázától 30-35 mérföldnyire a hajót, és megakadályozták, hogy partot érjenek” – mondta Amjad al-Shawa, majd így folytatta: “Megpróbálják átvinni a hajót Asdodba, vagy talán egy másik kikötőbe.” Mint mondta, a Rachel Corrie-val teljesen megszakadt a kommunikáció, ám a bizottság folyamatosan próbálja elérni a legénységet.

Az ír hajó több tonnányi segélyt szállít a Gáza-övezetbe, és fedélzetén 15 ember tartózkodik. Martin Quigley, a szállítmányért felelős szervezet dublini szóvivője egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy izraeli csapatok vették volna körbe a hajót, ám közölte, hogy nekik sem sikerült kapcsolatba lépniük a járművel. “Megállapodtunk, hogy azonnal felhívnak minket, ha észrevesznek egy izraeli hajót” – mondta, hozzátéve, hogy egyik utast sem tudták eddig elérni a műholdas telefonokon keresztül.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője egyelőre annyit közölt, hogy nincs információja arról, hogy az izraeli csapatok átvették volna az irányítást a hajón, amelyen ír és malajziai aktivisták mellett négy indonéziai tengerész és a hajó skót kapitánya utazik. Az izraeli katonai rádió ugyanakkor azt közölte, hogy a Rachel Corrie-t legalább három izraeli hadihajó vette körbe.

Az Egyesült Államok pénteken arra kérte a segélyhajót, hogy az erőszak kockázatának csökkentése végett változtassa meg útvonalát, és inkább Asdod kikötőjében érjen partot, a fedélzeten szállított segélyeket pedig onnan szállítsák át a Gáza-övezetbe. A Rachel Corrie legénysége azonban úgy döntött, hogy szombat reggel mégis megközelítik a gázai partokat.

“Nem félünk” – jelentette ki pénteken a hajó fedélzetén lévő Nobel-békedíjas Mairead Maguire az RTE ír közszolgálati rádiónak nyilatkozva. A 66 éves ír nő kijelentette: azért indultak útnak, hogy segélyeket vigyenek Gázába, és áttörjék az izraeli blokádot. Az ír kormányfő korábban kemény hangú üzenetben arra figyelmeztette Izraelt, hogy a hajónak partra kell érnie Gázában, és “súlyos következményeket” ígért arra az esetre, ha országa állampolgárainak bántódása esik.

Az incidens öt nappal azután történt, hogy hétfő hajnalban az izraeli haditengerészet egységei rátámadtak egy, a Gáza-övezetbe tartó segélyszállító flottillára. A támadásban nyolc török és egy amerikai-török állampolgár vesztette életét. A hajókaravánnak az eredeti tervek szerint tagja lett volna a Rachel Corrie is, ám a hajó végül technikai okok miatt később indult útnak.