Helyi közélet

2013.11.29. 12:20

Jegyzet: A saját zöldünk

<em>Ahová lépünk, ott, tudvalevőleg, fű nem terem. Ennek folyományaként ahová nem lépünk, ott kiváló minőségű gyepszőnyeg nőhet ki egyik percről a másikra, akár a nagyvárosi betondzsungelben</em>.&nbsp;<strong>T. Szűcs József jegyzete</strong>.

Ahová lépünk, ott, tudvalevőleg, fű nem terem. Ennek folyományaként ahová nem lépünk, ott kiváló minőségű gyepszőnyeg nőhet ki egyik percről a másikra, akár a nagyvárosi betondzsungelbenT. Szűcs József jegyzete. Mi, több akár a sínek között is, bár ha nem látom saját szememmel, azt hittem volna a mozdony füstje megcsapott, s hallucinálni kezdtem. Igaz, ez esetben villamos-, s nem vonatsínről van szó, de ennél sántább hasonlatokat is hallunk akár példaképeinktől (természetesen politikusainkra gondoltam) is a magyar gazdaság dinamikus szárnyalását illetően (csak az első áról le ne maradjon az ékezet, mint az egykori választási plakáton).

A lényeg , hogy velem együtt több debreceni is megigézve nézte, ahogyan az épülő 2-es villamos vonal nyomvonalán több szakaszon is fűszőnyeget terítenek le szorgos kezek a napokban. Ennél környezetkedvesebb, értsd zöldebb városi közlekedési projekt aligha képzelhető el. Ráadásul biztosak lehetünk abban, hogy a megyeszékhely több pontjával szemben itt senki nem fogja csak azért is letaposni a füvet (legfeljebb hazavinni), az autósok pedig kétszer meggondolják, hogy suttyomban rajta parkoljanak.

Ám ne legyünk ilyen önhittek, hisz a természet eme parányi zöld szigetén élhetnek, s élni fognak az embernél kisebb, de a földi ökoszisztéma szempontjából legalább olyan fontos élőlények is. Úgy mint, példának okáért, ganajtúró bogarak, lótetvek, ízeltlábúak, pondrók, csigák, bigák, de akár még vakondokok is. Nos, az ő leendő lakhelyük egy kicsit zajos lesz, de ha a természet nem áldotta meg őket hallószervvel, mint például a gilisztákat, szinte fel sem fogják venni a sínek csikorgását. Egyébként is csak örülhetnek eme váratlan ajándéknak, hisz mennyivel nehezebb életük lenne kemény betonban, ragacsos bitumenben, de a sivár kavicságy sem lenne számukra fenékig tejfellel – mézzel folyó terülj asztalkám. Így viszont kedvükre falatozhatnak egymásból a város közepén, nem kell Józsáig vagy Bánkig kibumlizniuk, hogy a természet közepén tombolhassák ki magukat.

Summa summárum, örüljünk együtt izé- vagy hogyishívják lábú apró társainkkal, hogy a szó szoros értelemében újabb színfolttal gazdagodott Debrecen. Ráadásul ez olyan folt, hogy nem is kör alakú, hanem egyenesen (kanyarokban ugyan görbén) egyenes. Ezt csinálja utánunk valaki !


Debrecen - Feszültség alá helyezik a 2-es villamos vezetékeit.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában