Félszáz szegedi betörés feltételezett elkövetőit fogták el

Akt.:
Szeged, 2012. augusztus 22., szerda (MTI) – Összesen csaknem ötven betöréses lopást követett el Szegeden és a város környékén két férfi, akit a napokban fogtak el a rendőrök – közölte Zélity László szegedi rendőrkapitány szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

Az ezredes a felderítésről tartott sajtótájékoztatón elmondta: a második negyedévben rendkívüli módon nőtt a betöréses lopások száma Szeged egyes városrészeiben. A kapitányság komplex akciótervet dolgozott ki az esetek felderítése érdekében, és a múlt hét végén sikerült a két feltételezett elkövetőt elfogni; kiderült róluk, hogy egymástól teljesen függetlenül tevékenykedtek – tette hozzá.

Zélity László közlése szerint az egyik, hasonló bűncselekmények miatt korábban már elítélt gyanúsított ellen két országos elfogatóparancs volt érvényben, ezért a férfi alkalmi munkákból és bűncselekményekből tartotta fenn magát.

A jelenlegi adatok szerint 28 eset írható a férfi rovásárára; főként bölcsődékbe, lakatlan ingatlanokba, zártkertekbe, hétvégi házakba tört be, onnan jelentéktelen tárgyakat, vezetékeket, csaptelepeket vitt el, összesen 2,8 millió forint értékben. A bűncselekmények elkövetéséhez szerteágazó módszereket használt, ablakot, ajtót feszített fel, tetőt bontott, szúnyoghálót vágott ki – mondta a rendőrkapitány.

Hozzátette: a másik, korábban vagyon elleni bűncselekmények miatt már négy alkalommal büntetett, 33 esztendős férfi hengerzártöréssel, ajtóbefeszítéssel jutott be elsősorban lakásokba, családi házakba és boltokba. A csaknem húsz eset során 17 millió forint értékben zsákmányolt ékszereket, műszaki cikkeket, készpénzt, de magával vitt jégkrémet, tisztítószereket, mosóport és csaknem két tucat sorsjegyet is. Az eltulajdonított értékeknek csak a töredéke került elő.

A két férfit a rendőrség őrizetbe vette, a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatásukat.

– MTI –