Helyi közélet

2016.08.16. 09:02

Juliska kérdése

<em>A szomszéd faluban miért jár ingyen tankönyv, itt meg miért nem? De a „tanács” még a ceruzát is, meg a füzetet is megveszi a gyereknek! Mivel különbek ők, mint mi? – jut eszembe Balogh Juliska közel két évtizeddel ezelőtti siráma.</em> Kovács Zsolt írása.

A szomszéd faluban miért jár ingyen tankönyv, itt meg miért nem? De a „tanács” még a ceruzát is, meg a füzetet is megveszi a gyereknek! Mivel különbek ők, mint mi? – jut eszembe Balogh Juliska közel két évtizeddel ezelőtti siráma. Kovács Zsolt írása.

Hogy melyik faluból? Teljesen mindegy, mert a probléma ugyanaz volt Toldon is, Szerepen is és Újtikoson is, hogy csak hármat említsek a megyénkbeli nyolcvankét helységből. És most? Ezen a téren sajnos nem látom az előrelépést. Pontosabban, a lehetőségek nem tartanak lépést az igényekkel. Mert miért ne lehetne minden diáknak ingyen tankönyv, füzet, toll, ceruza, de akár köpeny és az iskolában ingyen napi háromszori étkezés is. Hiszen a fejlődésnek efelé kellene mutatnia. Mutat is, ahol gazdag az önkormányzat, mert sok a saját bevétele. Ha pedig ezek hibáznak, akkor jól pályázott, esetleges leleményes. És ha ezek egyike sem stimmel, akkor marad az innen csípek, onnan kurtítok módszer. Mindez pedig ahány önkormányzat, annyiféle lehetőséget szül. A hírek pedig mennek innen oda, onnan amoda, ami pedig hiányzik a hírből, azt az ember képzelete hozzáteszi, és már úgy adja tovább. Mindez alól nem kivétel a többi támogatás sem. Pontosabban, ahol több pénz jut az iskolakezdésre, ott vastagabban fog a ceruza a tüzelőnél, az átmeneti és a rendkívüli segélynél is. Ez pedig a mai realitás, amiből szerintem nem a helységeknek kellene keresni a kiutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában