Feloldották a kijárási tilalmat Kirgizisztán déli részén

A kirgiz átmeneti kormány szombaton feloldotta a kijárási tilalmat az ország déli részén található Os városában – jelentette be a kirgiz belügyminiszter helyettese.

A kijárási tilalmat egy nappal az új alkotmányról szóló népszavazás előtt függesztették fel, amelyet a biztonsági aggodalmak ellenére tartanak meg. Az ország déli területein legalább 264 ember halt meg a három hete kitört etnikai zavargásokban, és nagyjából négyszázezer üzbég menekült el otthonából.

Os városában fel lett oldva a kijárási tilalom – jelentette be az átmeneti kirigiz kormány helyettes belügyminisztere, a kirgiz televízióban mondott beszédében. A politikus közölte, hogy a vasárnapi népszavazás után döntenek arról, hogy a helyi lakosok kérésének megfelelően meghosszabbítják-e a kijárási tilalmat, amelyet a több száz halálos áldozatot követelő etnikai zavargások miatt vezettek be.

Az átmeneti kirgiz kormány közölte, hogy az utakon lévő ellenőrzőpontokat nem bontják el, de azokat rendőrök, és nem a hadsereg egységei fogják működtetni. A vasárnapi népszavazás idejére szigorú biztonsági intézkedéseket vezetnek be. A szavazáson az új kirgiz alkotmányról döntenek, amely jelentősen csökkentené az államfő hatalmát. Az új alaptörvényt az átmeneti kirigiz kormány terjesztette be, amely áprilisban került hatalomra, a Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök elűzéséhez vezető tüntetések után.

-Független Hírügynökség-