Félmegoldással az egészségért

Ősztől a derecskei konyhában is az új rendelet lesz irányadó
Ősztől a derecskei konyhában is az új rendelet lesz irányadó - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Az ételallergiás gyermeket is kötelező ellátni a közintézményekben.

A szeptemberben életbe lépő rendelet szerint diétás étrendet és étlapot kizárólag dietetikus szakképesítésű szakember tervezhet. Az iskoláknak, óvodáknak gondoskodniuk kell arról, hogy a speciális étket diétás szakács végzettségű munkatárs készítse.

A személyi feltételeken túl tárgyi, műszaki nehézségeket is le kell küzdeni abban az intézetben, amely a jogszabálynak megfelelve kíván reggelit, ebédet és vacsorát a gyermek elé tenni. A liszt-, tojás- vagy tejmentes eleséget ugyanis az érintett alapanyag kizárásával kell elkészíteni, tárolni, szállítani, átadni a végső fogyasztónak – tudtuk meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának sajtóreferensétől.

Rugalmassággal kompenzálva

– Az elmúlt években igyekeztünk rugalmasan megoldani a gyermekek problémáját az étkeztetésben – válaszolta megkeresésünkre Köteles István, Álmosd polgármestere. Az alig 1700 lelkes település első embere elmondta: a hozzá forduló szülőkkel és a konyhai dolgozókkal együttműködve kötöttek kompromisszumot.

– Egyszerűen kivettünk az ételből egy adagot, mielőtt az allergiát okozó összetevő, például liszt került volna bele vagy ha ezt nem lehetett, akkor igyekeztünk mással helyettesíteni. Arra azonban nincs forrása az önkormányzatnak, hogy dietetikust foglalkoztasson. A speciális alapanyagok beszerzése is pluszpénzbe kerülne, de ez esetben az egészséges gyermekekkel szemben járnánk el igazságtalanul. Az ellátás feladata és a pluszterhek viselése is az önkormányzaté, hiszen állami támogatást a szülő kap, emelt összegű családi pótlék formájában. Nekünk egy kis segítséget jelent, hogy a közmunkaprogramban megtermelt zöldségeket az étkeztetésben fel tudjuk használni. A nagy városokban bizonyára egyszerűbb, mert az ismertebb közétkeztető cégektől könnyedén rendelhető a különleges igényeknek megfelelő ennivaló – mondta a településvezető, aki tud olyan helységről, ahol a szülőknek kiadták a gyermekére jutó összeget – havi 6-7 ezer forintot – és rábízták a kosztolást.

HBN-HABE

A cikk folytatása a keddi Naplóban olvasható.