Fellebbezett az ügyészség a kocsmai rablás ügyében

Debrecen – A Debreceni Járásbíróság rablás bűntette miatt tartott előkészítő ülésén a vádlott beismerő vallomást tett, azonban a bíróság által kiszabott büntetés nem érte el az ügyészségi indítvány szerinti mértéket, ezért az ügyész súlyosításért fellebbezett – tájékoztatott a megyei főügyészség.

A Debreceni Járási Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki 2018. október 15-én éjfél körül egy debreceni belvárosi presszó előtt ittas állapotban kirabolt egy másik férfit.

A vádirat szerint a két férfi az este során együtt italozott, majd kimentek a szórakozóhely elé, ahol a vádlott megfenyegette a sértettet, hogy megveri, ha nem adja át a karóráját és tízezer forint készpénzt. A testi erőfölényben lévő férfi fenyegetése a sértettben komoly félelmet keltett, ezért odaadta neki a nyolcezer forint értékű karóráját és a nála lévő háromezer forintot. A sértett ezután visszasietett a presszóba, ahonnan telefonon értesítették a rendőrséget.

A helyszínre érkező rendőrjárőrök elfogták a presszó előtt tartózkodó vádlottat. A nála lévő készpénzt és órát lefoglalták, majd visszaadták a sértettnek, ezáltal az okozott kár teljes egészében megtérült.

A vádlott a nyomozás során tagadta a bűncselekmény elkövetését. Az ügyészség az új büntetőeljárási törvény lehetőségével élve vádiratában indítványozta, hogy amennyiben a vádlott a bíróság előkészítő ülésén a bűnösségét beismeri, úgy a bíróság hat év fegyházbüntetést és hat év közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabjon ki vele szemben – írja közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A Debreceni Járásbíróság 2019. március 7-én előkészítő ülést tartott, melyen az ügyészség indítványára figyelemmel a vádlott a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmény elkövetését, és lemondott a tárgyalás jogáról.

A bíróság az előkészítő ülésen ítéletet hozott, a feltárt bűnösségi körülmények alapján a többszörös visszaeső vádlottat négy év hat hónap fegyházbüntetésre ítélte, és mellékbüntetésként öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyészség azonban súlyosítás végett fellebbezést jelentett be, mivel a kiszabott fegyházbüntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés tartama nem érte el az ügyészség által indítványozott mértéket.