Felkészítő szakkörök indulnak a versenyre

Zajácz György, az Agóra csillagásza, Csire Roland és Tófalusi Ádám versenyzők, valamint Kovács Gergő csillagász
Zajácz György, az Agóra csillagásza, Csire Roland és Tófalusi Ádám versenyzők, valamint Kovács Gergő csillagász - © Fotó: Agóra
Debrecen – A nemzetközi diákolimpiákon 2011 óta vesz részt hazánk.

Az Agóra Tudományos Élményközpont a magyar csillagászati diákolimpiai munkacsoporttal együttműködve ismét indít a nemzeti csillagászati-űrfizikai versenyre felkészítő szakkört a matematika és fizika terén tehetséges, a csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődő középiskolás diákok számára.

Érmek, oklevelek

A foglalkozások során a feladatmegoldásokat segítő elméleti tudás megszerzése mellett gyakorlati ismeretek megszerzésére is lehetősége van a résztvevőknek.

A verseny három selejtezőfordulóból áll, a tavaszi országos döntőbe kerülő, és ott a legjobb teljesítményt nyújtó fiatalok alkotják majd a magyar olimpiai keretet, akik azután megkezdik felkészülésüket a 2019-es Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára.

A 2018-as Országos Középiskolai Csillagászati Verseny döntőjén két olyan fiatal is bejutott a csillagászati diákolimpiai keretbe, akik az Agóra szakkörén készültek fel a megmérettetésre. Közülük Tófalusi Ádám nemrég bronzérmet szerzett a hat ország részvételével megrendezett zánkai csillagászati előolimpián, és ősszel utazik a magyar csapat tagjaként a kínai világversenyre. A nemzetközi diákolimpiákon 2011 óta vesz részt hazánk, azóta számtalan érmet és oklevelet kaptak már a magyar versenyzők. Az olimpia a tudás összemérésén felül mindig egy izgalmas kaland is, ahol a csapat tagjai megismerkedhetnek egy-egy ország kultúrájával, érdekes kirándulásokon, sport- és egyéb szórakoztató programokon vehetnek részt, és összeismerkedhetnek más országok hasonló korú és érdeklődésű fiataljaival.

HBN