Felkészítik a motorosokat a szezonra

Akt.:
Felkészítik a motorosokat a szezonra
© Fotó: Matey István
Debrecen – Az összes tavalyi közúti baleset 4 százalékában voltak motorosok érintettek.

Mivel télire a legtöbb motoros garázsba teszi a „vasat”, ilyenkor tavasszal nem árt a gépeket átnézni, a motorosoknak pedig feleleveníteni a motorozás tudományát. Erről Szabó József, a Közlekedés Biztonságáért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt annak kapcsán, hogy szombaton főleg motorosoknak egy a szezonra felkészítő rendezvényt tartanak a Bartók Béla út végén lévő vizsgabázison. Reggel 9-től délig nemcsak a hirtelen kanyarodást, kikerülést, hanem a fékpadot, vagy akár a motor szimulátort is ki lehet próbálni. Aki akar, KRESZ-tesztlapot tölthet ki és az is kiderülhet, hogy mit kell még felszerelni a járműre – tette hozzá Szabó Tamás Bálint, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Közlekedési Osztályának vezetője.

Odafigyelést!

– Az összes sérüléssel végződött tavalyi közúti baleset 4 százalékában voltak országszerte motorosok érintettek. Hajdú-Biharban 2014-ben kevesebb motoros okozott balesetet mint egy évvel korábban. Ugyanakkor azon balesetek száma nem csökkent, amelyben motoros volt a szenvedő fél megyénkben – jelentette ki Szabó József, a Közlekedés Biztonságáért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Ezért a szakember minden a közlekedésben résztvevőt, főleg a kamionosokat arra kérte, hogy figyeljenek oda a motorosokra.

Balogh Zoltán, a Hajdú-Bihari Motorosok Egyesületének elnöke arról számolt be, hogy egy-egy ilyen tavaszi felkészítésre hívásukra több száz motoros szokott megjelenni.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Suba István rendőr főhadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára hangsúlyozta, hogy egy 20 ezer forint értékű közlekedésbiztonságra költhető vásárlási utalványt sorsolnak ki azok között a motorosok között akik végigmennek a vezetéstechnikai pályán, illetve a KRESZ-tesztet legfeljebb két hibaponttal töltik ki.

Motoros túrák

Az is elhangzott, hogy a közeljövőben Debrecenből több motoros túrát is indítanak. Április 18-án Romániába, Nagybányára lesz kirándulás, ahol szakemberek vezetéstechnikai felkészítőt tartanak az ottani motoros szervezetek tagjainak.

Április 26-án a csoportos vezetést oly módon fogják gyakorolni a motorosok, hogy Nyíregyháza-Sóstóra, a skanzenbe tesznek túrát. A két keréken érkezők ott a balesetben sérülteknek véradást tartanak.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

A május 8-án kezdődő hétvégére olyan nagyszabású figyelemfelkeltő motoros túrát szervez 12 magyar, illetve román motoros egyesület, amelyre több száz motorost várnak. Ennek során Debrecenből előbb Zilahra, onnan Nagybányára, Szatmárnémetibe, majd Nagykárolyra mennek. Az első nap végén Tasnádon éjszakáznak. Szombaton Érmihályfalván keresztül érkeznek Magyarországra, majd Debrecen és Berettyóújfalu érintésével Füzesgyarmat lesz a végállomás. Vasárnap Nagyváradon zárul a program.

Május 23-án az ország minden részéből, így Hajdú-Biharból is a Hungaroringre indulnak a motorosok, ahol közlekedésbiztonsági nyílt nap lesz. Körbemennek a híres aszfaltcsíkon is.

HBN-OCs
hirdetés