Felújítják a Hőgyes Endre Gimnáziumot Hajdúszoboszlón

Európai Uniós pályázati forrásból modernizálják a Hőgyes Endre Gimnázium épületét. A beruházás összesen közel 516 millió forintba kerül de az épületre már jócskán ráfért a felújítás – adta hírül Kiss Béla, civil tudósítónk.

Csöpögő radiátorok, víztől gyöngyöződő fűtéscsövek és ki tudja még meddig foldozható fűtési rendszer. Így kezdődött a Hőgyes Endre Gimnázium komplex felújítása és akadálymentesítésének története, meséli Szarvas János karbantartó. Mindenki tudta, hogy csak az egész épület felújítása lehet a megoldás, toldozgatással, foldozgatással nem szabad próbálkozni.

A recept egyértelmű volt, keresni egy olyan pályázatot, amely orvosolhatja a gondokat. Hajdúszoboszló Város Önkormányzata ezért választotta az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Észak- Alföldi Operatív Programjának Oktatási- nevelési intézmények fejlesztése c. pályázatát, amelyen 464.020.273 forint uniós támogatást sikerült elnyerniük.

Ez már elegendő volt az önrésszel együtt arra, hogy ne csak az előbb említett probléma oldódjon meg, hanem az épület akadálymentesítése a homlokzat hőszigetelése, a homlokzati nyílászárók cseréje, valamint az elektromos hálózat korszerűsítése is megtörténjen.

Bár az épület nem tartozott addig sem a legleromlottabbak közzé mégis megérett már egy alapos felújításra, na és persze az akadálymentesítésre, ami a mai modern világban már alapvető követelmény egy iskolával szemben. Bár ennek köszönhetően, jelenleg nincs könnyű helyzetben a Hőgyes pedagógus és tanulói közössége, hiszen a felújítások ideje alatt mindenhol osztálytermet alakítottak ki a városban, ahol csak tanítani lehet.

Azonban jól tudja mindenki, hogy a következő tanévben már egy sokkal kényelmesebb és élhetőbb oktatási intézményt kap a város, amely remélhetőleg sok-sok évtizeden keresztül megoldja a most felmerült problémákat. Hajdúszoboszló városa pedig több mint 51 millió forint önrészt tett hozzá a beruházáshoz.

Jelenleg, minden sarokban, minden fal mellett, minden fordulót követően munkásokkal találkozni, akik gőzerővel dolgoznak azért, hogy időben elkészülhessenek a felújítási munkálatokkal. A munkálatok jó ütemben haladnak és a következő tanévet már a megszépült környezetben kezdhetik majd nemcsak az új hanem a régi diákok is.