Feljelentést tesz Mezőörs

Közveszély okozása miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a mezőörsi önkormányzat. Egy földtulajdonos ugyanis három éve elbontotta a töltést, ami valószínűleg megvédhette volna a települést az áradástól. Május közepén több mint hatvan házat vett körbe a Cuhai Bakony-ér Mezőörsön.

Bogárdi Zoltán polgármester vasárnap elmondta: a második árhullámkor kiépített nyúlgát bizonyítja, hogy az első áradástól nagy valószínűséggel megvédte volna a települést a három éve elbontott töltés. A június eleji esőzéskor ugyanis még volt ideje felkészülni az önkormányzatnak és az elbontott töltés helyén nyúlgátat építettek ki, ami körülbelül ugyanakkor vizet fogott meg, mint ami május közepén volt.

A polgármester hozzátette: az érintett földtulajdonos szerint volt engedélye a bontásra, ugyanakkor a vízügyi igazgatóság ezt cáfolja. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, és a vizsgálatból majd kiderül valóban megvoltak-e a szükséges engedélyek.

A településen sokakban hatalmas felháborodást váltott ki az eldózerolt töltés ügye. Többen állítják: nem úsztak volna el a házak, ha a töltés állt volna. Így viszont május közepén olyan hirtelen jött a víz, hogy hiába homokzsákoltak az épületeknél a helyiek az áradás több mint hatvan házat körbevett és még a tűzoltók is csónakokkal közlekedtek a faluban.