Feljelentést tesz az OVB a Kubatov-felvétel miatt

Büntetőfeljelentést tesz az Országos Választási Bizottság (OVB) a youtube közösségi videomegosztó portálra szerdán felkerült hangfelvétel miatt.

Ebben Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója a választók pártszimpátiájának nyilvántartásáról beszél. Az OVB 6:3 arányban jogosulatlan adatfelhasználás, illetve -kezelés miatt kezdeményezte az eljárást. A testület emellett megállapította, hogy a Fidesz pártigazgatója megsértette a választási eljárásról szóló törvényt és megtiltotta a felvételen említett adatbázis további használatát.

Az OVB azt követően döntött minderről, hogy meghallgatta a kérdéses felvételt és hitelesnek találta azt. Az ügyben az MSZP kampányfőnöke nyújtott be kifogást a testülethez. Szigetvári Viktor arra kérte az OVB-t, hogy a választás tisztaságának megóvása, a választási csalás megakadályozása, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének megsértése alapján állapítsa meg a jogsértést, a Fideszt pedig tiltsa el a további jogszabály-sértéstől.

A youtube-ra április 7-én került fel egy hangfelvétel, amelyen Kubatov Gábor a választók akaratának befolyásolásáról, illetve online adatbázis-kezelésről beszél. A Fidesz pártigazgatója beszédében azt is elismerte, hogy a 2009-es pécsi polgármester-választás idején egy központi adatbázist állítottak fel, amelyben a választók személyes adatait kezelték. Kubatov Gábor elmondása szerint a Fidesz adatkezelése a politikai véleményre és a pártállásra is kiterjed. Szigetvári Viktor beadványában úgy vélte, ezzel súlyosan sérül a választások titkosságának alkotmányos elve, ami kihatással van a választások tisztaságára is. A választók pártállásának nyilvántartása politikai diszkriminációra teremt lehetőséget, ez pedig alkalmas arra, hogy félelmet keltsen az emberekben, és így a választói magatartást is befolyásolja – fogalmazott az MSZP kampányfőnöke beadványában.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , ,