Feljelentést tesz a Fidesz a Posta székházai miatt

A legfõbb ügyésznél tett feljelentést a Fidesz a Magyar Posta korábbi és új székháza miatt – jelentette be csütörtökön Balsai István, a párt országgyûlési képviselõje.

Mint mondta, a Posta még 2007-ben úgy vett bérbe egy irodaházat Budapesten, hogy azért 10 év alatt 13,5 milliárd forintot fizet ki, pedig szakértõk szerint ennek a pénznek a felét meg lehetett volna spórolni. Ráadásul a korábbi, Krisztina körúti szákházat jóval a reális ár alatt értékesítették – tette hozzá a képviselõ.

A Magyar Posta jelenlegi és egykori székházával kapcsolatos ügyletek miatt tett feljelentést a Fidesz a legfõbb ügyésznél csütörtökön – mondta Balsai István. Mint részletezte, a posta még 2007-ben – jogellenesen – 10 évre bérbe vett egy irodaházat a fõváros XIII. kerületében. A bérleti díj a politikus szerint kiugróan magas, a tíz év alatt ugyanis 13,5 milliárd forintra rúg. Pedig szakértõk és az Állami Számvevõszék számításai szerint ennek fele – azaz körülbelül 6,5 milliárd forint – megtakarítható lett volna. Az ÁSZ egyébként magát a konstrukciót is célszerûtlennek tartotta, hiszen a posta saját erõbõl és hitelbõl saját székházat is építhetett volna. Balsai István arra is kitért, hogy az irodaház bérbeadója egy offshore tulajdonban álló cég.
A politikus szerint összességében fennáll a különösen és jelentõs vagyoni hátrányt okozó hûtlen kezelés bûntette.

Balsai István beszélt a posta egykori, Krisztina körúti székházáról is, amelynek értékesítésekor egyetlen szabályos pályázat érkezett: egy, a Wallis-cégcsoporthoz tartozó cégtõl. A vevõ 4 milliárd forintért lett tulajdonosa az épületnek, így tehát körülbelül 215 ezer forintos négyzetméterenkénti áron vásárolta azt meg. Szakértõk szerint ez meg sem közelíti a hasonló fekvésû épületek árát. A számítások szerint ez 3,5 milliárdos hátrányt okozott.

A politikus elmondta azt is, hogy a számvevõszék a vagyonkezelõnél, mint a tulajdoni jogkör gyakorlójánál is feltárt mulasztásokat: nem teljesítették megfelelõen ellenõrzési kötelezettségüket a két székháznál. A feljelentésükben erre is felhívták a figyelmet.