Feljelentés-kiegésztést rendelt el a BRFK

Mint arról a Napló csütörtöki számában írtunk, Rónai Attila egy közösségi videó megosztó oldalon közzétett felvételről azt állította: magukat a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársaként megnevező férfiak arra kényszerítették, hogy vesztegetéssel vádolja Kósa Lajos debreceni polgármestert és a város vagyonkezelő cégét.

Rónai Attila hétfőn megtette a feljelentést kényszerítés miatt. A BRFK megvizsgálta, hogy a videón elmondottakat a feljelentő valóban kényszerítés hatása alatt tette volna meg, és arra jutott, hogy a jelenlegi adatok alapján megnyugtatóan nem lehetett állást foglalni sem a nyomozás elrendeléséről, sem a feljelentés elutasításáról. Ezért a szükséges adatok beszerzése érdekében a feljelentés kiegészítését rendelte el. 

Mikor kényszerítették?

Szilvásy György szerint Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere és a Fidesz nem először, és ismét alaptalanul rágalmazza a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) és a Gyurcsány-kormányt azzal, hogy politikai célokra használta fel a titkosszolgálatokat. A volt titokminiszter bízik abban, hogy kivizsgálják, történt-e korrupció a debreceni önkormányzati vagyonkezelővel összefüggésben.

A Napló csütörtöki számában részletesen tudósítottunk arról, hogy a YouTube-n látható felvételen egy férfi korrupcióval vádolja Kósa Lajost. Ugyanakkor az illető több napilapnak is azt nyilatkozta, hogy kényszerítés hatására állított valótlanságokat. Kósa Lajos a történteket a Nemzetbiztonsági Hivatal akciójának, vagy az MSZP felső köreiből indított támadásnak tekinti. A Fidesz névében Kontrát Károly követelte: ha valóban érintett az NBH, akkor a titokminiszter hozza nyilvánosságra, ki adott erre utasítást, és milyen politikai felhatalmazás alapján jártak el.

Szilvásy György válaszként úgy fogalmazott: egyre kevésbé remélhető, hogy az ismételt akcióval Kósa Lajos nem a figyelmet akarja elterelni a saját, illetve a Fidesz korrupciós ügyeiről. Mint mondta, bízik abban, hogy a rendőrség, illetve az ügyészség kivizsgálja, igazak-e a korrupciós vádak. A vizsgálat remélhetőleg arra is kiterjed – tette hozzá –, hogy a Kósa Lajosra terhelő vallomást tevő személy két és fél évig miért hallgatott a kényszerítésről, és miért csak a választások küszöbén tett feljelentést. Tisztázni kell, hogy nem kényszer vagy fenyegetés hatása alatt vonta-e vissza a Kósa Lajosra súlyosan terhelő nyilatkozatát – hangsúlyozta Szilvásy György.

HBN

 

Nézze meg a videókat, és tudjon meg többet!

Kósa Lajos nyilatkozata a megvesztegetésről

 -


 

Kósa Lajos nyilatkozata a megvesztegetésről - KATTINTSON!

 


 

Vesztegetéssel vádolják Kósa Lajost? - KATTINTSON