Félig üres, félig teli

Budapest – A 2015-ös sok tekintetben a 1935-ös év Magyarországára emlékezteti a közgazdászt.

2015 sok tekintetben az 1935-ös év Magyarországára emlékeztet, amikor volt Csonka-féle autó (lehetett száguldozni), foxtrottot táncolni, egy csomó minden épült, de mindenki tudta, hogy ez a növekedés hosszú távon nem fenntartható. Amit a magyar kormány az elmúlt öt évben az unortodoxia jegyében csinált, az egyedi, ez azonban önmagában nem sokat mond. Hiszen egyedi lehet az is, ha egy ország sikeres (mint mondjuk Szingapúr), de sikertelen is, ha mindig éppen az ellenkezőjét teszi annak, amit a józan ész diktál (ez utóbbira ki-ki találjon példát)” – Csaba László akadémikus, a Közép-európai Egyetem tanára, Orbán Viktor gazdasági tanácsadó testületének a tagja fogalmazott így a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanára szerint a fő kérdés az, hogy modell-e az, ami most nálunk működik, és működik-e az, amit a döntéshozók modellnek gondolnak.

Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem tanára úgy véli, hogy a magyar gazdaságban nem keresleti oldalon van probléma, hanem a kínálati oldalt kellene átalakítani. De azt alaposan, és minél előbb, annál jobb.

HBN-PA