Felhívta édesanyját és bocsánatot kért, mielőtt robbantott a manchesteri merénylő

Salman Abedi
Salman Abedi
Nagy-Britannia – “Bocsáss meg” – ezek voltak Salman Abedi utolsó szavai, melyeket telefonon keresztül édesanyjához intézett mindössze néhány órával azelőtt, hogy elkövette volna a manchesteri merényletet.

Egy líbiai antiterrorista forrás szerint a 22 éves öngyilkos merénylő pár órával a robbantás előtt fiatalabb fivérét, Hashemet bízta meg azzal, hogy kerítse elő édesanyjukat és adja át az üzenetet, miszerint beszélni szeretne vele – írja online kiadásában a Daily Mail.

Abedi 50 éves édesanyja, Samia Tabbal tudott fia radikalizálódásáról, amely félelemmel töltötte el. A nő egyes állítások szerint a hatóságokat is értesítette arról, hogy fia veszélyes lehet. Az atomkutatóként tevékenykedő Tabbal egyébként mélyen vallásos, olyannyira, hogy legidősebb fia esküvőjéről egyszerűen távozott, amikor meghallotta, hogy a tradicionális dobzene helyett modernebb nyugati dallamok csendülnek fel.

Salman Abedi öccse, Hashem Salman Abedi öccse, Hashem ©

Salman Abedi testvérét, Hashemet, és édesapját, Ramadant szerdán fogták el a hatóságok a líbiai Tripoliban. Ellentétben az édesanya vallomásával az apa csütörtökön azt állította, hogy Abedi teljesen normálisnak tűnt, amikor mindössze öt nappal a támadás előtt, utoljára beszéltek, és hozzátette:

Nem hiszünk az ártatlanok meggyilkolásában.”

Salman Abedi apja, Hashem Salman Abedi apja, Ramadan ©

Az anya kihallgatásakor derült fény annak az utolsó telefonhívás részleteire, amely során Abedi elbúcsúzott édesanyjától és bocsánatért esedezett. Tabbalt húszéves lánya, Jomana is elkísérte, aki szerint fivére bosszúból cselekedett, azokért a muszlim gyerekekért követte el a támadást, akiket a nyugat bombái öltek meg. Abedit kedves, szerető testvérének tartotta és nem kér bocsánatot a cselekedetéért.

Hashem Hashem ©

A hatóságok bizonyosak abban, hogy nemcsak Salem Abedi, de az öccse, Hashem is közel kerülhetett az Iszlám Államhoz, apjuk, Ramadan ellen még folyik a nyomozás.Manchesteri robbantás – Huszonkét halott, ötvenkilenc sérült, gyermekek is vannak az áldozatok között

Pokolgépes merénylet történt hétfő éjjel az észak-angliai Manchester legnagyobb rendezvényközpontjában, a Manchester Arenában. A kedd esti adatok szerint a támadásban, amelyet valószínűleg egy öngyilkos merénylő követett el, 22-en életüket vesztették, 59-en megsérültek. A halálos áldozatok és a sérültek között is sok a gyermek és a tizenéves fiatal.


Manchesteri robbantás – Brit belügyminiszter: valószínűleg nem egyedül cselekedett a merénylő

A brit belügyminiszter szerint valószínűleg nem egyedül cselekedett a manchesteri merénylet végrehajtója.