Szünetel a szigorított határellenőrzés

Akt.:
Várakozás Borsnál
Várakozás Borsnál - © Fotó: Kovács Péter
Budapest, Debrecen – Olykor két óránál is többet kell várni a belépésre Románia felől.

Félő, hogy nyáron megsokszorozódik a várakozás ideje a határon – ezzel magyarázta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, hogy a kormány ideiglenesen felfüggeszti a szisztematikus határellenőrzést. A Magyar Közlönyben kedd este meg is jelent az erről szóló kormányhatározat, így hatályossá vált.

Mint arról beszámoltunk, az április 7-én életbe lépett intézkedés miatt csúcsidőben már eddig is jelentősen nőtt a várakozási idő a magyar–román határ belépési oldalán. Ez különösen a nagyváradi ipari parkok munkaadóit és a Magyarországról oda ingázók életét nehezítette meg. Utóbbiak petícióban kérték a szigorú kontroll felfüggesztését, de a Romániával határos megyék iparkamarái is szót emeltek az intézkedés ellen.

Kontrát kedden azt mondta, Magyarországnak kezdettől voltak fenntartásai a jogszabállyal, a gyakorlati működésével kapcsolatban, és az elmúlt heteket teszt­üzemnek tekintette. Az illegális bevándorlás Európa legfontosabb vívmányait, így a schengeni rendszert és az uniós állampolgárok szabad mozgását veszélyezteti – tette hozzá.

Horvátország felé már korábban felfüggesztették az intézkedést.

HBN, MTIIratait és türelmét ne hagyja otthon!

Fennakadás péntek délelőtt nem volt, de hosszabb várakozási idővel számolhatnak az autósok az ártándi határállomáson, miután érvénybe lépett az új szabályozás, miszerint az európai uniós országok állampolgárainak okmányait is ellenőrizni kell az adatbázisokban.

Óriási szívás a román határon

Kifelé 10, befelé 47 percet álltunk a magyar-román államhatáron, Borsra alig tudtunk bekanyarodni.

 

Olykor több, mint két órát is kénytelenek várakozni az ártándi határátkelőn

Nem kommentálta a rendőrség a román belügyér szavait.