Felfüggesztettre enyhítették a határrendész büntetését

Debrecen – A másodfokon eljáró bíróság a vádlott lefokozását is elrendelte keddi határozatában.

Mégsem kell börtönbe vonulnia annak a férfinak, akit februárban hivatali vesztegetés elfogadás bűntette miatt két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Törvényszék.

Az elsőfokú bíróság határozatát kedden megváltoztató Debreceni Ítélőtábla (DIT) a vádlott szabadságvesztését öt év próbaidőre felfüggesztette, a közügyektől eltiltást pedig mellőzte végzésében. Elrendelték továbbá a vádlott lefokozását (egyebekben helybenhagyták az elsőfokú ítéletet). Az ítélőtábla indoklása szerint a vádlott esetében a próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés elegendő a büntetési célok eléréséhez – írta közleményében Berényiné Fórizs Ildikó, a DIT sajtószóvivője.

Mint arról korábban beszámoltunk, a bírósági tényállás szerint L. István Zoltán a biharkeresztesi határrendészeti kirendeltség tagjaként szolgált, amikor 2011 júliusában két moldáv és öt román állampolgár jelentkezett belépésre Ártándnál. A moldávok esetében vízumra és támogató dokumentumra is szükség van a belépéshez. S. Alexandru azonban nem rendelkezett támogató dokumentummal, így őt vissza kellett volna fordítani. A tényállás szerint azonban a vádlott a beléptetésért 100 eurót kért a férfitól, aki azt önként átadta, abban a hiszemben, hogy megbírságolták.

HBN