Felfüggesztették a tisztségéből Kötelest

Köteles István a közigazgatási bíróság előtt
Köteles István a közigazgatási bíróság előtt - © Fotó: Molnár Péter
Álmosd – Ha Köteles István fellebbez, a határozat akkor is végrehajtható.

Felfüggesztette a bíróság tisztségéből Köteles István (Fidesz-KDNP) álmosdi polgármestert – értesült a Hajdú-bihari Napló. Erről azt követően határozott a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, hogy a képviselő-testület kezdeményezte a polgármester tisztségének megszüntetését, ezzel együtt pedig a jogerős határozat megszületéséig a tisztségéből való felfüggesztését is kérték. Utóbbit elsőre elutasította a bíróság, de az újból benyújtott kérelmet elbírálva felfüggesztő határozatot hoztak.

Dr. Dobrossy István, a testületet képviselő jogász elmondta: a határozatban a bíróság a közigazgatási per első tárgyalási napján elhangzottakkal, a pénzügyi elszámolás körüli problémákkal, illetve az együttműködés hiányával magyarázta döntését. A határozat nem jogerős, a polgármester fellebbezhet – amit alighanem meg is fog tenni –, ám az erre való tekintet nélkül előzetesen végrehajtható. Ennek értelmében a polgármester nem láthatja el feladatait. Jogköreit az alpolgármester, Markocsány Tamásné (Fidesz-KDNP) gyakorolhatja, a testület döntései alapján.

Mint arról június 18-án megjelent feltáró riportunkban beszámoltunk, a képviselő-testület és a faluvezető vitája annyira elmérgesedett, hogy az az 1600 lelkes határ menti község működését komolyan hátráltatja. Jelenleg ugyanis a módosított szervezeti és működési szabályzat értelmében Köteles István és az alpolgármester, Markocsány Tamásné (Fidesz-KDNP) aláírása is szükséges a dokumentumokra, szerződésekre. A testület – beleértve Markocsánynét is – és a polgármester között azonban nincs együttműködés. A feszültségek azt követően tetőztek be, hogy álmosdi testület fegyelmi bizottsága szabálytalanságok sorát tárta fel a Köteles István polgármester pénzköltéseit vizsgáló jelentésében, majd a testület elmarasztalta a faluvezetőt. Büntető feljelentést is tettek sikkasztás miatt, a képviselők gyanúja szerint ugyanis milliós kárt okozott az önkormányzatnak.

HBN


Nagy viták miatt bénult meg Álmosd

Álmosd – A korábban megosztott testület inkább összefogott, de a polgármester felvette a kesztyűt – írja a Hajdú-bihari Napló.


A háttérhatalom betört a konyhába

Álmosd, Debrecen – Otthonában a zsidó–magyar ízvilág étkeivel kísérletezik Álmosd fideszes polgármestere – írja a Hajdú-bihari Napló.

hirdetés