Életmód

2019.01.20. 11:47

16 meglepő dolog, amire használhatod a sót

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A só az egyik legszélesebb körben használt és legrégebb óta ismert ételízesítő a világon. Nem túl drága, ráadásul elég sokoldalúan lehet használni. A Bright Side összegyűjtött néhányat azokból a felhasználási módokból, amelyeket lehet, hogy te sem ismertél.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A só az egyik legszélesebb körben használt és legrégebb óta ismert ételízesítő a világon. Nem túl drága, ráadásul elég sokoldalúan lehet használni. A Bright Side összegyűjtött néhányat azokból a felhasználási módokból, amelyeket lehet, hogy te sem ismertél.

Megelőzi a penészfoltokat a zuhanyfüggönyön

Miután megvetted a zuhanyfüggönyt, mosd ki sós vízben, így az soha nem lesz penészes.

Enyhíti a szúnyogcsípés viszketését

Ahhoz, hogy enyhítsd az égető és viszkető érzést, amit a szúnyogcsípés okoz, elég, ha belemártod az ujjad egy kis vízbe, majd sóba, és átdörzsölöd vele az érintett területet.

Fényessé varázsolja a rézből készült tárgyakat

A rezet nagyszerűen tisztítja a só. Csak keverj össze egy keveset egy kis ecettel és liszttel, vagy citromlével és dörzsöld át vele azt, amit szeretnél csillogóvá varázsolni.

Nem fröcsög tőle az olaj

Szórj egy kis sót a serpenyőbe mielőtt beleteszed a húst vagy a halat. Ez megakadályozza majd, hogy a forró olaj fröcsögni kezdjen.

Nem fog csöpögni tőle a gyertya

Ahhoz, hogy csöpögés mentessé tedd a megolvadt viaszt, elég, ha a gyertyát néhány órára sóoldatba áztatod. Mielőtt meggyújtod, szárítsd meg teljesen.

Nem lesz büdös tőle a cipő

A só arra is jó, hogy elvegye a büdös cipők szagát. Ehhez elég, ha egy kisebb textildarabot megtöltesz sóval, majd beleteszed a cipődbe néhány órára. De akkor is működik a trükk, ha csak beleszórsz egy kis sót a cipődbe, megrázod őket jól, majd kiporszívózod az egészet.

Megszabadít a hangyáktól

Keverj össze 1 a 4-hez arányban sót és vizet egy üvegben. Ezzel az oldattal fújjuk be azokat a helyeket, ahol hangyákat láttunk. Garantáltan nem lesz velük később bajunk.

Olcsó és biztonságos festék a gyerekeknek

Egészen egyszerű hozzávalókból készíthetünk házi festékeket a gyerekeknek. Egy tálban keverjünk össze egy bögre lisztet egy bögre sóval, majd adjunk hozzá egy bögre vizet és néhány csepp ételfestéket.

Nem barnul meg a szeletelt zöldség és gyümölcs

Ehhez elég annyi, hogy a felvágott zöldségeket és gyümölcsöket beleteszed egy tál sós vízbe.

Eltávolítja a hagyma szagát a kezedről

A hagymában és a fokhagymában lévő illóolajok szagot hagynak maguk után a az ember kezén. A megoldás azonban nagyon egyszerű: nedvesítsd meg a kezed, dörzsöld át az egészet sóval, utána pedig öblítsd le.

Természetes légfrissítő lehet belőle

Ahhoz, hogy ezt megcsináld, mindössze egy fél vagy egy egész bögre sóra, illetve 20-30 csepp illóolajra vagy rózsasziromra lesz szükséged. Egyszerűen csak rendezd el a hozzávalókat egy kisebb edényben, és már élvezheted is friss illatokat. Ha még jobban fel szeretnéd dobni, akkor tálkaként használhatod a citrusfélék héját.

Elolthatod vele a konyhai tüzet

Ha valamilyen zsiradék meggyullad főzés közben, akkor egyszerűen szórj rá sót. Ez elzárja az oxigén útját, és mérsékli a lángokat. Éppen ezért jó ötlet, ha főzés közben mindig tartasz a tűzhely mellet egy tárolódobozban sót.

A vasalót is tisztíthatod vele

Ahhoz, hogy a vasalóra rakódott koszt eltávolítsd,  állítsd az eszközt a legmagasabb fokozatra, szórj egy kis sót egy darab papírra, majd húzd át rajta a vasalót néhány alkalommal.

Az ablakok befagyását is megakadályozza

Mosd át az ablakokat sós vízbe mártott szivaccsal, így elkerülhető az, hogy jégvirágok jelenjenek meg az üvegen. Egy másik mód az, ha egy kicsi textilzsákot megtöltünk sóval és az ablakpárkányra tesszük.

Megtisztítja a mosogatót

A citromlé és a só keveréke kiválóan alkalmas arra, hogy megtisztítsuk vele a rozsdamentes acél mosogatót. Lényegében még az ismert súrolószereknél is jobban működik.

Nem hagyja, hogy átverjenek egy étteremben

Ha egy étteremben hajszálat találsz az ételedben, és kérsz helyette egy másikat, ne felejtsd el egy picit megsózni azt mielőtt visszavitetted. Így megtudhatod, hogy valóban kicserélték-e a fogást vagy visszakaptad ugyanazt - immár hajszál nélkül.

Forrás: Bright Side


[related-post post_id="4058134"]

[related-post post_id="3978726"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!