Felfüggesztett a Komcsit elgázoló férfinak

Akt.:
Megkezdődött a tárgyalás a Komáromi Gábor (Komcsi) halálos balesetét okozó autós ügyében
Megkezdődött a tárgyalás a Komáromi Gábor (Komcsi) halálos balesetét okozó autós ügyében - © Fotó: Matey István
Debrecen – Egy év felfüggesztett fogházbüntetésre és két év gépjárművezetéstől eltiltásra ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a férfit, aki tavaly júniusban elgázolta Mikepércs belterületén Komáromi Gábort, az ismert debreceni vezérszurkolót. Az autóst közúti baleset okozása vétségében mondták ki bűnösnek. A balesetben a Komcsiként emlegetett férfi olyan súlyos, traumás eredetű agyzúzódást, koponyatörést és -vérzést szenvedett, hogy két nap múltán a kórházban életét vesztette. A bíróság ítélete jogerős, miután az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette.

A bíróság a bizonyítási eljárást lefolytatva az alábbi tényállást állapította meg. A vádlott 2015. június 25-én 09 óra 19 perc körül, borult, esős időben az általa vezetett személygépkocsival Sáránd felől Debrecen irányába közlekedett Mikepércsen, a Petőfi utcán mintegy 55-60 km/h sebességgel. A Petőfi utca 93. számú épület előtti útszakaszhoz érkezve legalább 3,1 másodperc észlelési, cselekvési késedelemmel reagálta le az előtte, balról jobbra, az úttesten szabálytalanul átkelni szándékozó gyalogos sértettet, akit így a járműve első középső részével a forgalmi sáv közepén elütött. A baleset során a gyalogos az úttest jobb oldalán található útpadkára esett és súlyos, traumás eredetű agyzúzódást, koponyatörést és koponyavérzést szenvedett el, melyek miatt a kórházba szállítást követően 2015. június 27-én elhunyt.

A bíróság megállapította, hogy a sértett baleset során keletkezett sérülései és halála között ok-okozati összefüggés áll fenn.

A tanács elnöke az ítélet szóbeli indokolása során kifejtette: amikor a sértett az úttestre lépett, a vádlott által vezetett gépjármű az elütés helyétől még mintegy 55-60 méter távolságban járt.

A vádlott a lassító fékezés határán volt, s intenzív fékezéssel mindenképpen meg tudott volna állni, s el tudta volna kerülni a balesetet. Időben és térben is lehetősége lett volna elhárítani a veszélyhelyzetet, ám a rendelkezésére álló 3,1 másodperc alatt semmit nem tett a fékezés érdekében.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a nagyfokú sértetti közrehatást – a sértett az úttestre lépéskor és az átkeléskor nem tartotta be a rá vonatkozó közlekedési szabályokat -, a vádlott büntetlen előéletét, részbeni beismerő vallomását, az eljárás során, így a tárgyaláson tanúsított megbánó magatartását. A bíróság a vádlott előzetes mentesítésére nem látott lehetőséget.

A Debreceni Járásbíróság ítélete a mai napon jogerős és végrehajtható, mivel azt mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vette.

– Debreceni Törvényszék –
hirdetés