Felfokozott hómunkások

Felfokozott hómunkások
Mostanában minden felfokozott állapotú! De nem egyszerű fokozással az, hogy, mondjuk jó, jobb és legjobb, hanem jelzővel felcicomázva! Hogy ne csak felfigyeljünk rá, hanem el is ájuljunk tőle. Réti János jegyzete.

Minden cég piacvezető, minden gyártmány csodálatos, minden szolgáltatás fantasztikus és minden média kedvenc, vagy a lekedveltebb. A produkciók meg minimum elképesztőek. Ez olyan reflex a különböző megnyilatkozásokban, hogy a fogalmazók el sem gondolkoznak a szavak értelmén!

Rettentően ránk reccsentett a tél. Úgy, mint a sokat emlegetett régi időkben. Jött hideggel, hóval és távozni sem nagyon akar. Szóval elején jártunk a sarkvidéki állapotoknak, amikor a fővárost ellepte a hó és ezért intézkedést kellett foganatosítani. Bemondta hát minden hangos hírközlő, hogy Budapesten „rendkívüli hómunkásokat” vesznek fel!

Erre kapta fel a fejét a fokozásoktól már kábult állampolgár! Milyen hómunkás lehet a rendkívüli hómunkás? Olyan, aki hatvanhét kezével, benne hatvanhét lapáttal már el is hányta a havat, mielőtt leesett volna? Vagy olyan gyorsan tisztítja meg hófehér díszüktől az utakat, hogy még az újra versenyző Schumacher sem tudná utolérni a friss havat és már el lenne munkálva előtte.

Ha nem ilyenekre gondoltak, akkor milyenekre? Vannak normál hómunkások is? Olyanok, akik nemcsak télen, hanem nyáron, ősszel és tavasszal is lapátolják a havat? De most kevésnek bizonyulnak és többletet kell felvenni belőlük?

Elég lenne annyi: hómunkásokat vesznek fel. És ők majd ellapátolják a havat a rájuk bízott területről. Legjobb tudásuk szerint. Mert a maga nemében minden hómunkás rendkívüli! Ha van hó.

Réti János

janos.reti@naplo.haon.hu