Felfedezők

Felfedezők
Ha hinni lehet a történetíróknak, október 12-én fedezte fel Kolumbusz Kristóf Amerikát, na jó, kötött ki a Bahama-szigeteken. Régi szép idők, amikor egész kontinensek akadtak a gyanútlan hajósok útjába! Szőke Tímea jegyzete

Mi megfoszttattunk az ilyen csodáktól: a Földet részletesen feltérképezték, sőt, kémműholdak kukkolják minden négyzetméterét, a világűr kincsei pedig túl messze vannak emberléptékünkkel mérve. Nem fogunk sem eldugott országokat, sem két naprenszer között lábatlankodó lakható bolygókat találni.

De talán mégsem állunk majd üres kézzel más korok felfedezői között: csak éppen nem a messzeségben, hanem az orrunk előtt kell keresgélnünk. Ha rálelünk valami világrengetőre, az a genetikában, a lézertechnológiában, vagy a hidrogénmeghajtás területén fog történni.

Megváltoztatjuk a DNS-t, feltaláljuk a rák gyógyszerét, baktériumokat állítunk szolgálatunkba. Ma olyan kutatások folynak, amelyek még száz éve is elképzelhetetlenek voltak. Ezeket persze sokdiplomás szakemberek végzik; a molekuláris biológia vagy a nanotechnológia problémáinak megoldásába egyszeri halandó puszta szerencsével nem botlik bele, mint tanulatlan hajós az ismeretlen szigetbe.

Egy örök téma azonban mindenki felfedezésére vár: az ember, a maga örömeivel, bánataival, kapcsolataival. Még mindig keveset tudunk róla. Pedig egészen közel van.

Szőke Tímea

timea.szoke@inform.hu


  • Betűkerülők
  • Szelídítetlenek
  • Címkék: ,