Felfüggesztették sztrájkjukat a szlovákiai fuvarozók – Strasbourghoz fordulnak

Felfüggesztik hétfõ óta folyó tiltakozó akcióikat az útdíjrendszert bíráló szlovákiai fuvarozók, mert szerintük a rendõrség túl keményen, sztrájkjogukat is megsértve lép fel ellenük. Emiatt Strasbourghoz fordulnak jogorvoslatért.A Szlovákia Fuvarozók Uniója (UNAS) errõl szerdán tett bejelentést.

Az elmúlt napokban több tiltakozó sofõr jogosítványát vette el a rendõrség szabálysértésre hivatkozva, és a szervezet szerint más módon is akadályozták forgalomlassító akcióikat. Kedden a pozsonyi kormányhivatal elõtt tiltakoztak a fuvarozók, a többek között azt skandálva, hogy Szlovákia rendõrállam.

Az UNAS közölte, hogy összesíti a fuvarozókat a rendõrség részérõl ért sérelmeket, majd ügyükben a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak.

Szerdán a legerõsebb ellenzéki párt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ-DS) alelnöke, Ivan Miklo¹ ((miklos)) teljes szolidaritásáról biztosította a tüntetõket. Pártja szerint az elbaltázott útdíjrendszer kenyerüktõl fosztja meg a szállítmányozókat, akikbõl éppen a szociális államot hirdetõ Robert Fico kormánya csinál munkanélkülieket a gazdasági válság közepette. Az SDKÚ-DS mindent megtesz, hogy a fuvarozóknak visszaadják a sztrájk idején elvett jogosítványokat.

Fico a napokban azzal gyanúsította meg Dzurindáékat, hogy kétes módon pénzelik pártjukat. Az SDKÚ-DS erre azzal válaszolt, hogy a kormányfõ a J&T pénzügyi csoporttal fonódott össze, amely a túl drágának tartott útdíjrendszer mûködtetésében is érdekelt.