Felfüggesztette a parlament egy jobbikos képviselő mentelmi jogát

Több mentelmi ügyben határozott hétfőn az Országgyűlés, de csak a jobbikos Samu Tamás Gergő mentelmi jogát függesztették fel, igaz ezt az érintett képviselő kifejezetten kérte.

Babák Mihályt (Fidesz) rágalmazás és becsületsértés miatt egy szarvasi férfi jelentette fel korábban, a képviselő mentelmi jogának ügyében az Orosházi Városi Bíróság kereste meg az Országgyűlést, a mentelmi bizottság azonban június 8-án úgy döntött: nem javasolja a politikus mentelmi jogának felfüggesztését ebben az ügyben. Az Országgyűlés hétfőn 45 igen és 325 nem szavazat mellett fenntartotta Babák mentelmi jogát.

Az övék is maradt

Szintén nem függesztette fel a parlament Németh Zsolt (Fidesz) mentelmi jogát, akit Torgyán József volt miniszter jelentett fel rágalmazás miatt. Németh Zsolt 2009 novemberében egy felvidéki újságnak azt nyilatkozta ugyanis, hogy “szélsőségesek mindenhol vannak Európában. Például az elhunyt Jörg Haider, Le Pen és a magyar politikában Torgyán József. Valamennyiüknek hasonló a politikai stílusuk, és próbálnak feszültséget teremteni rasszista, antiszemita, agresszív és Slota úr esetében magyarellenes nyilatkozataikkal.” Az Országgyűlés hétfőn 46 igen, 324 nem és egy tartózkodás mellett utasította el Németh Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését.

A kereszténydemokrata Simicskó Istvánt a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára, Szima Judit jelentette fel becsületsértés miatt, amiért Simicskó még 2009 júniusában a Nemzetbiztobnsági bizottság elnökeként a tesület ülésén úgy nyilatkozott, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete vezetőitől ” kifejezetten
szélsőséges gondolatokat” tartalmazó “fajelméletek” illetve “háborús uszítást” megfogalmazó nyilatkozatok jelentek meg.”

47 igen, 317 nem és 5 tartózkodás mellett tartotta fenn az Országgyűlés Horváth Csaba (MSZP) menetlmi jogát is. A főpolgármester-helyettest Vitézy Dávid a BKV felügyelőbizottságánek tagja jelentette fel rágalmazásért egy televíziós műsorban tett megjegyzése miatt.

Csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak

Szintén június 8-án tárgyalta a mentelmi bizottság a jobbikos Samu Tamás Gergő ügyét, a politikus kifejezetten kérte mentelmi jogának felfüggesztését és a testület is ezt javasolja az Országgyűlésnek. A képviselők 365 igen, 4 nem és egy tartózkodásal döntöttek a képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről-

Samu Tamás Gergő ellen a Budapesti Nyomozó Főügyészség vádja alapján csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A vádirat szerint a képviselő rendőrökre támadt 2008. március 15-én a fővárosban, egy rendezvény után.

 

– Független Hírügynökség –