Félezer éves szellemi és lelki magaslaton Debrecenben is

Félezer éves szellemi és lelki magaslaton Debrecenben is
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A reformáció valójában kiszabadította a templomok világából a képzőművészetet.

Reformáció 500 címmel nyílt kortárs grafikai kiállítás szombaton a Kölcsey Központban a protestantizmus fél évezredes, illetve a Tiszántúli Református Egyházkerület fennállásának 450. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi események sorában.

Köszöntőjében Komolay Szabolcs alpolgármester a tárlatot létrehívó felhívás hátterét bemutatva felidézte, miképpen volt Debrecen a történelem folyamán az ország, a reformátusság, illetve a magyar grafika fővárosa. Most, amikor a cívisváros ekképp „félezer éves szellemi és lelki magaslaton” áll Európa és a világ előtt, mi sem természetesebb egy nagyszabású országos grafikai kiállításnál. – Egy olyan grafikai kiállításnál, amelyet a születésének 450. évfordulóját is ünneplő tiszántúli egyházkerület, a kollégium gyűjteményei és a társszervezők, köztük Debrecen városa hirdetett meg. Így kívánva megszólítani nemcsak a művészeket, hanem felekezetektől függetlenül mindazokat a művészetszerető embereket, akik keresnek valamit. Keresik az emberi történetet, a múltat és a jövőt, a humánum modern megnyilvánulásának lehetőségeit; ugyanúgy kutatják a válaszokat a hálószoba, mint a csillagos ég titkaira; s valami biztosat keresnek a bizonytalanságban – fogalmazott az elöljáró.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

A megnyitón szintén köszönőt mondó Fekete Károly püspök rámutatott: bár sokan „képtelen” vallásként tartják számon a reformátusságot, a reformáció valójában kiszabadította a templomok világából a képzőművészetet. Utalt egyúttal a német, illetve németalföldi képzőművészet e hitet valló zsenijeire, illetve – az alpolgármesterhez hasonlóan – a kollégiumi rézmetsző diákokra.

A kiállítás – melyre a pályázók közül a zsűri végül 88 alkotó 102 művének bemutatását javasolta – október 1-ig tekinthető meg a Bényi Árpád teremben.

HBN


Díjazottak

Madácsi István képzőművész
Magyar Művészeti Akadémia fődíja

Neuberger István képzőművész
Tiszántúli Református Egyházkerület díja

Kiss Ilona képzőművész
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának díja

Seres Géza fotóművész
Református Egyházkerületi Gyűjtemények különdíja

Krnács Ágota képzőművész
Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. díja

A zsűri nívódíjasai
Csomós Zoltán grafikusművész
Szepessy Béla grafikusművész
Toró József festőművész


Debrecen - Kortárs grafikai kiállítás nyílik szeptember 2-án a Kölcsey Központban. A Reformáció-500 című, szombaton 16 órakor nyíló tárlaton a szervezők felhívására érkezett és zsűri által válogatott alkotásokat mutatják be, ez alkalommal hirdetik ki a pályázat eredményét is. A pályázatra kiír...