Feleséggyilkossággal vádolnak egy bírót

A kanadai hatóságok letartóztattak egy nyugalmazott bírót, akit azzal vádolnak, hogy meggyilkolta feleségét – közölte szerdán a kanadai ügyészség.

Kanada történelmében ez az első alkalom, hogy egy bíró emberölés vádjával áll bíróság elé. Az ügyészség nem közölte, hogy a férfi, hogyan végzett az asszonnyal, a helyi sajtó úgy tudja, hogy halálba segítette beteg feleségét.

A 75 éves Jacques Delisle nyugalmazott bírót kedden tartóztatták le, majd vádat is emeltek ellene előre eltervezett gyilkosság, valamint illegális fegyvertartás miatt – közölte az AFP francia hírügynökséggel a kanadai ügyészség szóvivője. Martin Berube, a kanadai sajtónak nyilatkozva megerősítette, hogy Kanada történetében ez az első eset, hogy egy bíró ellen emberölés vádjával indul eljárást.

Először öngyilkosságnak hitték az esetet

A szóvivő elmondása szerint az ügy érzékenysége miatt különösen óvatosan jártak el a vádemeléskor. A rendőrségi nyomozás eredményeit egy bírónak is megmutatták, aki tanúkat is meghallgatott, mielőtt hivatalosan is vádat emeltek Delisle ellen. Mivel egy bíró a vádlott, elképzelhető, hogy különleges intézkedéseket vezetnek be az ellene indított perben, hogy megkérdőjelezhetetlen legyen a bíróság semlegessége.

Delisle felesége, Marie-Nicole Rainville 2009 november 12-én halt meg, 71 éves korában, és először öngyilkosságnak könyvelték el az esetet. A CBC kanadai televíziónak a családhoz közel álló emberek megerősítették, hogy a nő stroke-ot kapott pár hónnappal a halála előtt. Betegsége miatt sokan úgy gondolják, hogy férje eutanáziát hajtott végre.

– Független Hírügynökség –