Felére csökkent a kapcsolt energiatermelés három év alatt

Hajdúszoboszló – A magyarországi erőművekben előállított évi 30 ezer gigawattóra villamosenergia 11 százaléka, mintegy 3400 gigawattóra származik kapcsolt, villamos- és hőenergiát egyszerre termelő erőművekből – mondta Rudolf Viktor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke szerdán Hajdúszoboszlón, a szakember szerint ez az arány 2011-ig még 20-21 százalék volt, a szabályozórendszer kedvezőtlen változásai miatt viszont három év alatt felére zuhant a termelés.

A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés helyzetének időszerű kérdéseit áttekintő kétnapos konferencián jelezte: a csökkenés 2015-ben megállt, és vannak biztató jelek a szabályozásban, aminek eredményeként az elkövetkező időszakban növekedhet a kapcsolt energiatermelés aránya.

Rudolf Viktor kifejtette: a kapcsolt energiát előállító erőműveknek jobb a hatékonysága, ugyanakkor drágább a működtetése, mint a hagyományos, gáz-, vagy szénüzemű erőműveknek.

A jobb hatásfok tüzelőanyag-megtakarítást eredményez, ami egyidejűleg csökkenti a széndioxid-emissziót is – magyarázta a szakember.

A kapcsolt energiatermelő erőművek működtetői mellett karbantartással foglalkozó szakemberek és erőművi beszállítók is részt vesznek a tanácskozáson – közölte Rudolf Viktor az MTI-vel.

– MTI –