Helyi közélet

2016.11.21. 19:23

Nem számít, hol született, ha ő is kiveszi a részét

Körösszegapáti - Tökéletes az együttműködés a román nemzetiségű és a magyar anyanyelvű lakosság között.

Körösszegapáti - Tökéletes az együttműködés a román nemzetiségű és a magyar anyanyelvű lakosság között.

A község egyike azoknak a határ menti településeknek, ahol román nemzetiségű kisebbség él. Tarsoly Attila polgármester elmondta, Körösszegapátiban összesen 15-20 százalékot tesznek ki a román anyanyelvűek. Őket leginkább az idősebb korosztály képviseli.

– Román kisebbségi önkormányzat is működik nálunk, és szerencsére jól kijövünk velük. Sok közös programot szervezünk – nyilatkozta lapunknak a polgármester.

Mindenki tanulja a nyelvet

A településen nemzetiségi iskola létesült, és ennek szellemében működik a nyelvoktatás is. Az angol mellett a románt is kötelezően oktatják már az óvodától kezdve. – Hetente 3 vagy 4 románórája van mindenkinek az iskolában. Természetesen fokozatosan vezetjük be őket a nyelv rejtelmeibe, az óvodában még csak az alapokat tanítják. Kijelenthetem, hogy a gyerekek nagyon szeretik tanulni, érdekli őket. Éppen ezért diákjaink nagy része az általános iskola végére államilag elismert középfokú nyelvvizsgát tesz. Minden évben van olyan tanulónk, aki román középiskolában folytatja majd a tanulmányait – hangsúlyozta Tarsoly Attila, majd hozzátette, ez hatalmas előny azok számára, akik később olaszul, spanyolul vagy netán latinul akarnak tanulni.

Fotó: Vmirjáncki József

Sokan költöznek át

- Évente több család költözik át, az eladó házak többségét romániai magyarok veszik meg. Körülbelül 30 vagy 40 ilyen család lakik a községben. Vannak olyanok, akik csak dolgozni járnak ide vagy hétvégi házuk van. Ha jól tudom most is vannak eladó házak, és érdeklődők is akadnak szép számmal. Szívesen látunk mindenkit, és biztosak vagyunk benne, hogy be tudjuk őket vonni a közösség életébe. Nagyvárad is a közelben van, néhányan ott dolgoznak. Azt mondták, mindössze azért költöztek ide, mert nálunk jobb az infra­struktúra, és a házak olcsóbbak, sőt könnyű átjárni a határon is – mondta a polgármester.

A lakosok egyenlők

Tarsoly Attila kijelentette, a településen nincs kirekesztés, mindenki nyugodtan él egymás mellett. – Nem nézzük le a betelepült embereket, hiszen ők is olyanok, mint mi. Az nem számít, hogy máshol születtek. Ők is kiveszik a részüket mindenből, ami a helység számára fontos kezdeményezés.

HBN–BR


Megvan a közös hang

Általában azok szoktak háborogni miattuk, akik semmit nem tesznek Körösszegapátiért. Velük azonban nem kell foglalkozni. A lényeg, hogy mindenben megtaláljuk a közös hangot. A vallás sem megosztó dolog nálunk, hiszen többek között ortodox templomunk is van. Most például az adventi vasárnapokat is felosztottuk a felekezetek között. A református, baptista és az ortodox egyházban is lesz ünneplés, a negyedik vasárnapra pedig az önkormányzat készül – ismertette a polgármester.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában